AAA

SVET | 15.11.2022 23:00 > 15.11 23:00

Poljske vlasti još ne saopštavaju da li su u Poljsku pale ruske rakete

Portparol poljske vlade Pjotr Miler potvrdio je večeras posle hitno sazvanog Saveta za nacionalnu bezbednost da je u Pševodovu, pet kilometara od granice sa Ukrajinom, u eksploziji u sušari za žitarice danas popodne poginulo dvoje Poljaka, ali nije dao potvrdu nezvaničnih vesti agencija da su Poljsku pogodile ruske rakete.

"Došlo je do eksplozije u kojoj su poginula dvojica poljskih gradjana. Službe razjašnjavaju okolnosti i razjašnjavaće ih i tokom noći", kazao je Miler na na kratkoj konferenciji za novinare.

Iako poljske vlasti ne potvrdjuju da su za eksploziju i pogibiju dvojice Poljaka krive zalutale ili namerno usmerene ruske rakete, Miler je rekao da je podignuta borbena gotovost nekih jedinica poljske vojske.

"Proveravamo i da li ima povoda da se aktivira Član 4. Sporazuma NATO-a" -  koji se odnosi na to kada neka članica oseća pretnju druge države kazao je savetnik predsednika Andžeja Dude Jacek Ševjera i dodao da je predsednik Duda razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"NATO prati situaciju, a saveznici obavljaju konsultacije. Važno je da se utvrde sve činjenice", poručio je Stoltenberg na Tviteru nakon razgovora sa Dudom.

Duda je potom telefonom razgovarao i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Zvaničnici baltičkih zemalja i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govore o ruskim raketama i optužuju Rusiju za eskalaciju sukoba, a zapadni zvaničnici, pa i Petr Fijala premijer Češke koja do kraja ove godine predsedava Evropskom unijom, uzdržani su dok ne dobiju potvrdu da su u Poljsku zaista pale ruske rakete, dok je zvanična Moskva to odbila kao provokaciju.

Dok agencija AP iz nezvaničnih izvora američkih obaveštajnih službi javlja o ruskim raketama, poljski mediji dopuštaju mogućnost da su u Poljsku pale greškom rekete ukrajinske PVO, ili da su ruske rakete oborene i zato promenile putanju i pale u Poljsku.

Večeras se hitno sastala i poljska vlada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.