AAA

SVET | 24.11.2022 21:05 > 24.11 21:05

Za vikend pregovori Vlade i opozicije o rešavanju krize u Venecueli

Vlada Venecuele i opozicija nastaviće tokom vikenda pregovore koji su dugo u zastoju, a cilj je da nadju zajednički put za izlazak svoje zemlje iz složene krize, najavile su danas norveške diplomate.

Najava predstojećih pregovora u Meksiko Sitiju dolazi dve nedelje nakon što su delegati obe strane učestvovali na okruglom stolu za rešavanje venecuelanske krize, koji je inicirao francuski predsednik Emanuel Makron.
Pregovori su zvanično počeli još u septembru 2021. u Meksiku, ali su prekinuti već sledećeg meseca jer je predsednik Nikolas Maduro naredio svojoj delegaciji da se povuče u znak protesta zbog izručenja Sjedinjenim Državama jednog njegovog bliskog saveznika.

"Objavljujemo da su Vlada Bolivarske Republike Venecuele i Unitarna platforma Venecuele odlučile da nastave dijalog i pregovarački proces u Meksiku 26. novembra, uz posredovanje Norveške", tvitovala je Ambasada Norveške u Meksiku. "Tamo će stranke potpisati delimičan sporazum o socijalnim pitanjima".

Očekuje se da će razgovori biti usredsređeni na program humanitarne pomoći za tu južnoameričku državu koja je bez novca, kao i na uslove za predsedničke izbore planirane za 2024.

Predstavnici Madura i opozicije, uključujući frakciju koju podržavaju SAD i koju predvodi Huan Gvaido će verovatno razgovarati i o produženju američke dozvole za poslovanje naftnog giganta "Ševron" u Venecueli.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.