AAA

SVET | 01.12.2022 12:55 > 01.12 13:03

RSE: Brisel duboko zabrinut zbog neusklađivanja Srbije sa spoljnom politikom EU

Evropska unija (EU) je duboko zabrinuta zbog nazadovanja Srbije po pitanju usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom, navodi se u nacrtu zaključaka koji treba da budu usvojeni na sastanku Saveta za opšte poslove EU 13. decembra.

"Savet (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i njenog spoljnopolitičko delovanja suprotnog zajedničkom pristupu EU", piše u tekstu u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imala uvid.

U zaključcima se ističe i "snažno očekivanje" Unije da Srbija ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta.

Kako stoji u nacrtu zaključaka, ministri EU će pozdraviti činjenicu da je nova vlada Srbije afirmisala integraciju u EU kao svoj strateški cilj ali će se tražiti da se ta afirmacija dokaže konkretnim aktivnostima.
"Posebno u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti. Savet takođe poziva srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju na sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama u svim medijskim kanalima", navodi se u nacrtu zaključaka.

Zaključke koje usvoje ministri nadležni za evropska pitanja, potom treba da potvrde šefovi država i vlada EU na samitu koji je zakazan za 15. i 16. decembar.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.