AAA

SVET | 02.12.2022 18:15 > 02.12 18:15

Šef Infovars platforme Aleks Džouns zatražio proglašenje ličnog bankrota

Vlasnik ultradesničarske internet-platforme Infovars (Infowars) Aleks Džouns (Alex Jones) danas je pred sudom u Teksasu zatažio da mu se omogući lični bankrot nakon što mu je određeno da plati odštetu i kaznu od 1,5 milijardi dolara zbog teorija zavere koje je godinama širio u vezi sa masakrom u školi Sendi Huk.

Džouns je zahtev predao sudu u Hjustonu koji je specijalizovan za bankrote, a podnesak se odnosi na novac u vrednosti od jednog do 10 milijardi dolara na ime dugovanja prema poveriocima, kojih je, kako se navodi, između 50 i 99, kao i na imovinu u vrednosti od jednog do 10 miliona dolara.
Zahtev za proglašenje bankrota usledio je nakon što je sud naložio Džounsu da plati gotovo 1,5 milijardi dolara na ime odštete članovima porodica žrtava masakra u osnovnoj školi Sendi Huk, zato što je Džouns smatrao da se ovaj masakr nije ni desio.

Advokat koji zastupa Džounsa u slučaju njegovog bankrotstva još nije odgovorio na novinarski zahtev za komentar.

Porota suda u Konektikatu je u oktobru ove godine dodelila porodicama žrtava 965 miliona dolara na ime kompenzacije za pretrpljenu štetu, a sudija je kasnije dodao na tu sumu još 473 miliona dolara na ime kaznene odštete. Prethodno, iste godine, porota suda u Teksasu je roditeljima jednog deteta ubijenog u masakru dodelila 49 miliona dolara na ime odštete.

Zahtev za bankrotstvom privremeno je zaustavio sve postupke pred sudom u Konektikatu i primorao sudiju da otkaže za danas zakazano saslušanje u vezi sa zahtevom porodica žrtava za obezbeđenjem Džounsove imovine i kompanije kako bi se dosuđena odšteta mogla isplatiti.

"Kao i drugi kukavički potezi koje je Aleks Džound poduzeo, ovaj bankrot mu neće poći za rukom", izjavio je advokat oštećenih Kris Matei (Chris Mattei).

On je dodao da sistem bankrotstva ne štiti nikog ko se upušta u namerne napade bez presedana na druge osobe, kao što je Džouns učinio.

"Aleks Džouns će biti odgovoran pred američkim sudstvom, a mi nikada nećemo prestati da radimo na tome da se odluka suda primeni", rekao je advokat.

U postupcima pred sudovima u Teksasu i Konektikatu, rodbina 20-oro ubijene dece i šestoro ubijenih odraslih u masakru u Sendi Huku posvedočili su da su ih godinama uzmemiravali i pretili im ljudi koji su verovali u laži koje su se mogli čuti u Džounsovim emisijama.

Jedan roditelj je rekao da su pobornici teorija zavere urinirali po grobu njegovog sedmogodišnjeg sina i pretili da će izvaditi mrtvački kovčeg iz groba.

Džouns se smejao odštetama svaljenim na njegovu Infovars platformu, rekavši da on ima manje od dva miliona dolara na svoje ime i da neće moći da plati tako visoku odštetu.

Međutim, ekonomski forenzičari su u postupku u Teksasu utvrdili da Džouns i njegova kompanija Fri spič sistems (Free Speech Systems) zajedno imaju prihod gotovo 270 miliona dolara.

Fri spič sistems je takođe zatražio proglašenje bankrota.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.