AAA

SVET | 24.01.2023 20:40 > 24.01 20:40

Špigel: Šolc odlučio da pošalje tenkove leopard Ukrajini


 Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje napredne tenkove "Leopard 2" Ukrajini i da dozvoli drugim zemljama poput Poljske da učine isto, objavio je danas nemački list Špigel.

Portparol vlade u Berlinu odbio je da komentariše navode lista, a ministarstvo odbrane nije bilo dostupno za komentar, prenosi agencija Rojters.

Odluka se odnosi na najmanje jednu bateriju tenkova "Leopard 2 A6", koji će biti obezbeđeni iz zaliha Bundesvera, navodi Špigel.
I drugi zapadni saveznici, poput skandinavskih zemalja, nameravaju da isporuče Kijevu svoje tenkove "Leopard" nemačke proizvodnje.

Pitanje isporuke tenkova "Leopard" Ukrajini izazivalo je u prethodnom periodu podele među zapadnim saveznicima, članicama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Na prošlonedeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je stav Berlina.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.