AAA

SVET | 24.01.2023 21:00 > 24.01 21:00

Pristalice Navaljnog postavile repliku ćelije ispred ambasade Rusije u Berlinu


Pristalice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog demonstrirale su danas ispred ambasade Rusije u Berlinu, gde su postavile repliku male zatvorske ćelije u koju je on više puta prebacivan, u pokušaju da podignu svest o njegovoj sudbini.

Neki od stotinak učesnika protesta, među kojima je bio i brat opozicionara Oleg Navaljni, transparentima su pozivali na oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji, dok su drugi tražili da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bude suđeno za ratne zločine u Ukrajini.
Organizator skupa Leonid Volkov, čelnik antikorupcijske organizacije koju je Navaljni osnovao pre više od decenije, rekao je da "postoji veza između onoga što mu se dešava i rata u Ukrajini".

Navaljni je više puta govorio protiv rata pred sudom, a Volkov je danas kazao da su trovanje opozicionara 2020. godine i njegovo kasnije zatvaranje po povratku iz Nemačke, bili deo obračuna Kremlja sa ruskom opozicijom pre početka napada na Ukrajinu.

Volkov je naveo da su ruske vlasti i dalje osetljive na spoljni pritisak, poput nedavne peticije stotina lekara da Navaljni dobije medicinski tretman u zatvoru.

Navaljni (46), najistaknutiji protivnik Putina, izdržava devetogodišnju kaznu u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem. On je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.