AAA

SVET | 01.02.2023 18:05 > 01.02 18:05

Izraelske snage ubile još dva Palestinca, srušile kuću još jednog osumnjičenog napadača


Izraelski vojnici su danas ubili jednog Palestinca koji je navodno pokušao da napadne nožem vojnika na Zapadnoj obali, a jedan palestinski tinejžer je ubijen pošto je mahao lažnim pištoljem u istočnom Jerusalimu, rekli su palestinski zvaničnici i izraelska policija.

To su najnovije žrtve nasilja koje se pojačalo od pre mesec dana posle polaganja zakletve nove Vlade Izraela, najdesnije orijentisane u istoriji jevrejske države.
Izraelski ministar nacionalne bezbednosti, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, danas je obećao da će nastaviti da posećuje svetilište u Jerusalimu, često poprište sukoba izraelskih snaga i Palestinaca, uprkos molbama susednog Jordana da Izrael ne remeti osetljivi status kvo na tom mestu.

Izraelske snage su danas srušile kuću naoružanog Palestinca osumnjičenog za ubistvo prošle godine Izraelke na odsluženju vojnog roka na kontrolnom puntu u istočnom Jerusalimu.

Izrael tvrdi da rušenje kuća sprečava napade, ali Palestinci i organizacije za ljudska prava upozoravaju da je to nefer kažnjavanje ljudi koji nisu umešani u nasilje.

Ministar Ben-Gvir je pozdravio rušenje kuće, ali je rekao da je to "sasvim nedovoljno", te "moramo uništiti sve kuće terorista i deportovati ih iz zemlje".

Ove godine izraelskom vatrom ubijeno je najmanje 37 Palestinaca, uključujući današnje žrtve. Po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Becelem, gotovo 150 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali i uistočnom Jerusalimu prošle godine, najviše od 2004.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.