AAA

SVET | 18.03.2023 21:15 > 18.03 21:15

Desetine hiljada protivnika reforme pravosuđa u Izraelu na 11. protestu subotom


Desetine hiljada protivnika plana nove vlade premijera Izraela Benjamina Netanjahua o reformi pravosuđa protestovalo je 11. subotu zaredom širom zemlje.

U Trgu Dizengof u Tel Avivu demonstranti su mahali plavo-belim izraelskim zastavama i zastavama duginih boja LGBTQ zajednice, preneo je Frans pres.
Demonstranti su takođe ometali saobraćaj u centru grada i skandirali "Čuvajmo demokratiju".

Glavne demonstracije su održane u Tel Avivu i u njima je učestvovalo oko 175.000 ljudi, prema procenama izraelske kompanije "Kraud solušns" (Crowd Solutions). Nošeni su transparenti na kojima je pisalo: "Slepa ulica" i " Opasnost na putu".

Lokalni mediji su javili da je još 85.000 ljudi protestovalo u 100 drugih gradova i naselja, uključujuči Haifu na severu, Jerusalim i Berševu na jugu, ukupno 260.000.

Plan reforme najavljen je u januaru, a protivnici tvrde da će podriti demokratiju u zemlji ograničenjem ovlašćenja Vrhovnog suda.

Netanjahu i njegovi saveznici kažu da je reforma potrebna zbog preterane moći neizabranih sudija, navodi AP.

Oni su brzo odbacili kompromisni predlog predsednika Izraela Isaka Hercoga da se prevaziđe nesporazum čime je još više produbljena kriza u zemlji zbog plana reformi koji je izazvao i međunarodne kritike.

Izraelska policija je vodenim topovima rasterivala demonstrante koji su se večeras okupili na raskrsnici Karkur na severu Izraela.

Na video snimku do koga je došao AP vidi se kako demonstranti tamo skandiraju "demokratija". Nije odmah bilo jasno da li je neko povređen.

Netanjahu i njegovi saveznici ultranacionalisti i religiozni Jevreji najavili su da će ostvariti planirane izmene pravosudnog sistema uprkos demonstracijama.

Poslovni lideri, pravni eksperti i penzionisani vojni oficiri pridružili su se protestima i izraelski vojni rezervisti su zapretili da će prestati da se javljaju na dužnost.

U ponedeljak je izraelski parlament (Kneset) razmatrao predlog zakona kojim će biti otežana smena Netanjahua kojem se sudi za korupciju. Kritičari upozoravaju da je Netanjahu u sukobu interesa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.