AAA

SVET | 09.05.2015 12:00

Održana najveća vojna parada na Crvenom trgu


U Moskvi, na Crvenom trgu, danas je održana vojna parada posvećena 70. godišnjici pobede nad fašizmom, najveća u istoriji Rusije.

Na paradi je prisustvovalo 27 lidera stranih država, ali brojni zapadni zvaničnici nisu došli u Moskvu.
Nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu primio raposrt o paradi, trgom je prodefilovalo skoro 200 vojnih vozila i oko 1.500 ruskih i 300 stranih vojnika. Prvi put na na paradi učestvuje i 75 srpskih gardista, među kojima su i dve žene i po jedan predstavnik različitih rodova vojske.

U Paradi su učestvovali i vojnici iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Tadžigistana, Mongolije, Kine, Indije.  

Prikazani su modeli vojne tehnike od Drugog svetskog rata do najnovijih modela oklopnog vozila Armata, Bumerang i Kurganec-25, kao i novi obrasci naoružanja padobranskih snaga BMD-4M i oklopno vozilo Rakuška.

Na paradi su prikazana oklopna vozila Tigar i Tajfun, kao i  protivraketni sistemi kao što su S-400 i Iskander.

Nad Crvenim trgom proletela 143 aviona i helikoptera, uključujući lovce i strateške bombardere Tu-22M3, Tu-95MS, i Tu-160. Prelet su završili avioni MiG-29, i Su-25 koji su "nacrtali" broj 70, a zatim rusku zastavu.

Moskovski aerodromi su u vreme održavanja parade bili zatvoreni za poletanje i sletanje, dok je za tranzitne letove iznad 8.000 metara nebo bilo otvoreno.

Na svečanoj tribini bili su prisutni lideri nepriznatih Abhazije i Južne Osetije, zatim Azerbejdžana, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Vijetnama, Egipta, Indije, Južnoafričke Republike, Kazahstana, Kipra, Kirgizije, Kine, Kube, Mongolije, Srbije, Tadžigistana, Turkmenistana, Uzbekistana.  

Zapadni lideri ove godine nisu prisustvovali paradi, jer se ne slažu sa ruskom aneksijom Krima i osuđuju je za učešće u ukrajinskom konfliktu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.