AAA

SVET | 20.04.2016 11:45 > 20.04 11:50

U Poljskoj se bude demoni ekstremista i antisemitizma

Bivši poljski predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine Leh Valensa, upozorio je danas povodom marša i mise radikalnih nacionalista proteklog vikenda u Bjalistoku i spaljivanja lutke Jevrejina na njihovom maršu u Vroclavu da se u Poljskoj bude demoni.

"Sadašnja politička situacija budi demone a potvrda toga je skandal oko Narodno-radikalnog bloka u Bjalistoku i spaljivanje lutke Jevrejina u Vroclavu. Ti demoni upozoravaju da ne treba nipodaštavati demokratiju", rekao je Valensa poljskom Radiju Zet.

Na sve veću bahatost poljskih nacionalističkih ekstremista i porast antisemitizma koje nove vlasti prećutkuju, upozorila je juče na godišnjicu ustanka u varšavskom jevrejskom getu gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc.

Gradonačelnica Varšave naišla je odmah na žestku kritiku iz redova vladajuće stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog da kalja ugled Poljske i daje municiju onima u svetu koji Poljake optužuju za antisemitizam i ravnodušnost prema tragediji Jevreja i holokaustu u nacističkim koncentracionim logorima u okupiranoj Poljskoj, ali danas ju je odlučno podržao Valensa.

"Već 10 godina govorim da tamo gde se nadju braća Kačinjski biće nesreća. Ne znam zašto Jaroslav Kačinjski tako mrzi Poljsku", rekao je danas Valensa, a predsednika Andžeja Dudu pozvao da za dobro Poljske podnese ostavku jer nije u stanju da uradi ništa osim onogo što mu se naredi.

Tek posle skandala u medijima oko proslave 82. godišnjice nastanka ekstremističkog Narodno-radikalnog bloka u subotu i pošto se od mise za desničarske ekstremiste u katedrali u Bjalistoku i svog sveštenika koji je služio nakon par dana distancirala Poljska katolička crkva, istragu da li su radikalni ultrakatolički nacionalisti propagirali fašizam i rasizam počelo je nadležno tužilaštvo.

"Tolerancija nula malignom raku koji je obavio Poljsku i Poljake. Protiv tog raka je potrebna terapija. Ta terapija je beskompromisni nacionalno-katolički radikalizam", pozivao je tokom mise katolički sveštenik Jacek Mjendlar.

Poljski nacionalisti prošli su posle mise Bjalistokom a proslavu završili koncertom grupe Nordika, koja propagira fašizam, i žurkom u studentskom klubu Gvint na Tehničkom fakultetu, zbog koje je uprava studentskog doma preklinjala sve strane studente da se zaključaju u svojim sobama.

Istragu je od tužilaštva zatražio i poljski ombudsman Adam Bodnar, izmedju ostalog zato što su radikalni nacionalisti tokom marša u Bjalistoku na severo-istoku Poljske čitali spisak navodnih "belih izdajica Poljske" sa pozivima na likvidaciju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.