AAA

SVET | 17.05.2015 15:40 > 17.05 15:43

Mond i Bi-Bi-Si:Ilegalni imigranti i preko Srbije u EU, džihadisti preko Libije

Ilegalni imigranti za hiljadu i šesto evra preko Makedonije i Srbije višednevnim pešačenjem stižu krijumčarskim kanalima u Mađarsku, dok tzv «Islamska država» svoje džihadiste preko Libije ubacuje u brodove koji nastoje da se dokopaju prvenstveno obala Italije.

To javljaju francuski list «Mond» i britanski radio Bi-Bi-Si uoči sutrašnjeg zasedanja  ministara inostranih poslova i odbrane Evropske unije koji treba da  utvrde i vojne pomorske mere za uništavanje brodova kojima krijumčari ilegalno prebacuju glavninu imigranata s libijskih obala u Evropu.
Evropski ministri će se dogovoriti i o koracima za razbijanje mreža organizovanog kriminala, zaplenu imovine krijumčara i opsežnim merama za hapšenje organizatora i «sprovodnika» ilegalnih imigranata u EU, u saradnji s balkanskim, afričkim i zemljama bliskog istoka.

Bi-Bi-Si je preneo izjavu, koja je izazvala uzbunu u evropskim vladama, člana libijske, mađunarodno priznate vlade u Tobruku, Basita Haruna da ekstremisti «Islamske države», koji su osvojili delove Libije i severa Afrike, u brodove s ilegalnim imigrantima ubacuju svoje džihadiste s ciljem da pripreme terorističke napade u Evropskoj uniji.

To se poklopilo s ranijim takvim saznanjima obaveštajnih službi članica EU i  agencije za nadzor spoljnih granica Unije Fronteks.

«Mond» u izveštaju svog reportera, koji se ilegalnim doseljenicima putovao od Turske i Grčke, pa preko Makedonije i Srbije do Mađarske, prenosi svedočenja izbeglica mahom iz Sirije i Avganisana koji su ispričali da, ukoliko uspeju da se dokopaju Atine ili Soluna, «vodičima» moraju da plate po 800 evra za tajne prelaske preko Makedonije, isto toliko preko Srbije i, konačno, tu svotu i za «obezbeđen prolazak kroz Mađarsku»… s konačnim ciljem da stignu do Nemačke i Velike Britanije.

Reporter pariskog dnevnika je prikupio i svedočenja mnogih ilegalnih imigranata, isto kao i tvrdnje grčkih policajaca i dobrovoljaca koji zbrinjavaju izbeglice, da su ih na putu kroz Makedoniju napadale i pljačkale bande i mafijaške grupe.

Najčešća ruta za imigrante je turska luka Bodrum i prelazak čamcima dve milje noću do grčkog ostrva Kos, a odatle brodom za Pirej.

One izbeglice koje imaju novca, a to znači da su prodali sve što imaju u Siriji, Avganistanu, Iraku, Pakistanu, mogu odabrati «najmanje opasnu varijantu, a to je da plate  po 4.000 evra za lažne pasoše i avionsku kartu za neku prestonicu EU… mada je to u poslednje vreme postalo veoma teško jer su nemački policajci došli na atinski aerodrom i zajedno s grčkim kolegama proveravaju identitet putnika», navodi reporter «Monda».

I navodi da onda ostaje varijanta da se iz grčkih luka Patras i Igumenica za po hiljadu evra po izbeglici dođe brodom do Italije, ali je i tamo u sklopu operacija Fronteksa, isto kao u Atini, nadzor jako zaoštren.

«Otud je mahom ostala jedino mogućnost, a nju pokušava da iskoristi većina imigranata, da  pređu Zapadni Balkan peške, a to znači iz Grčke, preko Makedonije i Srbije dođu u Mađarsku», rekli su imigranti saputniku, francuskom novinaru.

Ipak, kažu, «moguće je odabrati i sasvim bezbedno putovanje, a to znači da platiš po sedam i po hiljada evra po odrasloj osobi i 4.500 za svako dete i onda se organizuje put kolima… ali tu ostaje da se sprovodniku zaista veruje, a mnogo je više sumnji, da će se toliki izdaci isplatiti».

Ali mnogobrojna su svedočanstva i o napadima na imigrante kad uđu u Makedoniju, gde izbeglice bivaju pretučene i opljačkane i neretko vraćene preko granice u Grčku.

Sirijske izbeglice, koje kod sebe imaju više novca, su «Mondovom» reporteru ispričale da su ih u Makedoniji od mafije «iznajmljeni Avganistanci» napali, pretili noževima, uzeli im novac, vrednosti, cipele i telefone… dok makedonska policija to nije htela da spreči.

Grčki policajci tvrde da albanska mafija u Makedoniji sve više nastoji da preuzme nadzor, odnosno pljačku imigranata, a to potvrđuju i svedočenja izbeglica i samih «sprovodnika»  koji dodaju i da su «Slavo-Makedonci ti koji traže od 'sprovodnika' da rade samo za njih», dakle da dele novac i ono što se uzme pljačkom.

U Makedoniji krijumčari imaju skrivena odmorišta za imigrante koji od pešačenja, zajedno s decom, tamo stižu krajnje iscrpljeni, «ako se plati 1.700 evra može se doći kolima do sela Lojane, što je okretnica za priliv izbeglica na severu Makedonije prema granici sa Srbijom».

«Mond» navodi «više svedočenja o transportu teretnim vozovima pod užasnim uslovima, a tri putanje priliva imigranata se spajaju u Lojanima to su iz Grčke, Bugarske i Kosova… a u krijumčarenju se obrće više milijardi dolara ».

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.