AAA

SVET | 13.09.2016 10:35 > 13.09 10:45

Aselborn: Madjarsku isključiti iz Evropske unije

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn apelovao je danas da Madjarska premijera Viktora Orbana bar privremeno bude isključena iz Evropske unije zbog nepoštovanja osnovnih demokratskih vrednosti.

"Ljudi kao Orban stvorili su sliku Evropske unije koja se usudjuje da brani vrednosti koje ne može da očuva unutar bloka", rekao je Aselborn u intervjuu za nemački list Velt.

Aselborn je rekao da "oni koji poput Madjarske dižu ograde prema ratnim izbeglicama, koji krše pravo na slobodu štampe ili nezavisno sudstvo, trebalo bi privremeno, a čak definitivno, da budu isključeni iz Evropske unije".  

On je naveo da je to jedini način da se očuvaju vrednosti Unije.

Mogućnost isključenja neke članice zbog kršenja osnovnih vrednosti Evropske unije predvidjena je evropskim sporazumima, ali je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka.

"To jeste problem i Orban to dobro zna", rekao je Aselborn.

Orban je za 2. oktobar zakazao referendum o izbeglicama.  On je nedavno rekao da su migranti "otrov" za Evropu, a vlasti u Budimpešti su prošle godine izgradile žičanu ogradu na južnim granicama kako bi se zaustavio nelegalni priliv migranata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.