AAA

SVET | 16.12.2016 22:45 > 17.12 10:40

Obama oseća odgovornost zbog tragedije u Alepu


Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je u petak da je svom nasledniku Donaldu Trampu dao odredjene sugestije za očuvanje integriteta funkcije šefa države i drugih institucija.

Obama je na poslednjoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao da ga je Tramp saslušao, ali da ne zna da li će slediti njegove savete.

Obama i Tramp su imali nekoliko telefonskih razgovora od kada su imali sastanak u Beloj kući dva dana posle izbora održanih 8. novembra.

Odlazeći predsednik je rekao da oseća deo odgovornosti za tragičnu situaciju u sirijskom gradu Alepu, ali je dodao da je doneo najbolje moguće odluke u skladu s datim okolnostima.

Podržavajući predlog rezolucije UN o rasporedjivanju stranih posmatrača u Alepu, Obama je rekao da je to neophodno da bi se grad očuvao od "divljačkog napada" sirijskih vlasti.

Odlazeći američki predsednik rekao je i da je u septembru direktno zatražio od ruskog kolege Vladimira Putina da prekine sajber napade u SAD, zapretivši mu da će "posledice biti ozbiljne ako to ne učini".

Komentarišući hakovanje tokom predizorbne kampanje za predsedničke izbore u SAD, Obama je rekao da je tada bio zabrinut o mogućem uticaju tih kompjuterskih napada na sam tok glasanja.

"Rekao sam Rusiji da to prestane ili će u protivnom biti suočena s posledicama", rekao je Obama, koji je zatražio istragu o kompjuterskom napadu na elektronsku poštu demokrata tokom predizborne kampanje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.