AAA

SVET | 28.03.2017 16:55 > 28.03 20:30

Putin poručio Ruhaniju da je Iran pouzdan partner Rusije


Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov iranski kolega Hasan Ruhani pokazali su danas saglasnost oko rešavanja sirijske krize, gde obe zemlje podržavaju vlast predsednika Bašara al Asada.

Putin je na početku razgovora poručio Ruhaniju da je Iran pouzdan i stabilan partner Rusije.
Oni su se dogovorili da pojačaju veze u oblasti energetike i da nastave zajedničke napore da bi se postigao mir u Siriji i Avganistanu  

"Možemo sa sigurnošću da kažemo da su odnosi izmedju Rusije i Irana zaista prijateljski i puni poštovanja", rekao je Putin posle oko tri sata razgovora sa Ruhanijem u Kremlju.

Prva Ruhanijeva zvanična poseta Rusiji od dolaska na vlast 2013. bila je prilika da se dva šefa države pokažu kao saveznici i da potpišu više komercijalnih sporazuma. Oni su se pokazali složni iako su neki sirijski političari i stručnjaci naveli da primećuju porast odredjenog rivaliteta izmedju njih na terenu u Siriji.

"Naše države čine sve u svojoj moći da ojačaju različite i uzajamno korisne veze i imaju za cilj da daju novi podstrek bilateralnoj saradnji kroz streteško partnerstvo", rekao je Putin posle razgovora.

Oni su naveli odlučnost u borbi protiv terorizma. Posebno su naveli Siriju, gde Rusija i Iran vojno intervenišu protiv ekstremističkih grupa i podržavaju snage Bašara al Asada.

Ruska avijacija i iranska milicija pomogle su snagama sirijske vlade da u decembru povrate Alep, drugi po veličini grad u Siriji.

"Zahvaljujući našim zajedničkim naporima uspeli smo da ustanovimo primirje" u Siriji u decembru, rekao je Putin.

Ruhani je rekao da su, na sreću, njihove dve vlade pokrenule efikasnu saradnju da prevladaju krizu i teror i unište teroriste u Siriji.

"Ali rat protiv terorizma i ekstremizma se i dalje nastavlja, i naši napori da se on okonča zahtevaju vreme i više odlučnosti i koordinacije", rekao je Ruhani.

Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku, zajedno su sa Turskom, koja podržava pobunjenike, bili  pokrovitelji pregovora izmedju sirijskih vlasti i pobunjenika u Kazakhstanu u januaru.

Dve zemlje se ne slažu oko uloge Turske u rešavanju sirijskog sukoba. Moskva smatra da pobeda u Siriji treba da se postigne kroz kompromis s Ankarom, dok Teheran odbacuje taj pristup.

Ruhani, koji je 2013 izabran za predsednika, u prvu posetu Moskvu stigao je sinoć i već se sastao sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Nakon tog susreta on je izrazio nadu da će poseta označiti prekretnicu u bilateralnim odnosima, prenele su ruske agencije.

"Iran je naš dobar komšija i pouzdan i stabilan partner", rekao je Putin na početku sastanka sa Ruhanijem u Kremlju, u izjavama koje je prenosila ruska televizija.

Dve zemlje su potpisale oko 15 sporazuma i memoranduma o razumevanju o elektrifikaciji železnice u Iranu i jačanju saradnje u oblasti energetike.

"Mi smo obe zemlje proizvodjači nafte i gasa, ali umesto nezdrave konkurencije možemo da imamo vrlo konstruktivne odnose", rekao je Ruhani novinarima juče pred polazak za Moskvu i dodao da ima više oblasti za ruske investicije u Iranu u sektorima nafte i gasa.

Putin je rekao da je Rusija obezbedila zajmove u vrednosti od 2,2 milijardi evra da finansira izgradnju termoeleltrane Sirik na obali Persizskog zaliva, i za projekat modernizacije železničke veze u severnom Iranu. On je rekao da je Iran takodje pokazao interesovanja za nabavku ruskih putničkih aviona i helikoptera.

S predsednikom Irana su u Moskvu došli i ministar spoljnih poslova i ministar za naftu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.