AAA

SVET | 11.04.2017 13:45 > 11.04 13:58

Bez konsenzusa u G-7 o novim sankcijama Rusiji


Italijanski ministar spoljnih poslova Andjelino Alfano rekao je danas da nije postignut konsenzus grupe sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) o uvodjenju novih sankcija Rusiji zbog njene podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Alfano je rekao da je taj predlog na sastanku ministara spoljnih poslova G7 u mestu Luka u Italiji izneo britanski šef diplomatije Boris Džonson.

Alfano je rekao da bi izolacija Rusije ili njeno "saterivanje u ćošak", "bili pogrešni".

Italijanski ministar je rekao da je stav G7 potpuno jasan, a to je da te zemlje podržavaju postojeće sankcije protiv Rusije zbog njenih vojnih aktivnosti u Ukrajini.

On je na kraju sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G-7 rekao da zemlje članice te grupe moraju "imati dijalog s Rusijom".

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova Grupe sedam industrijalizovanih zemalja zatražiti novi medjunarodni napor za okončanje rata u Siriji, ali su ostali podeljeni oko toga da li treba Rusiji zapretiti novim sankcijama ili drugim oštrim merama da bi se na nju izvršio pritisak zbog podrške predsedniku Bašaru al Asadu.

Zemlje G-7 optužuju Asadovu vojsku za hemijski napad prošle nedelje. Ministri su na sastanku  čvrsto podržali američki raketni napad na sirijsku vojnu bazu iz koje se veruje da je pokrenut hemijski napad.

Alfano je rekao da je američka intervencija otvorila novu mogućnost da se ostvare pozitivni uslovi za politički proces u Siriji. On je, medjutim dodao da je politički, a ne vojni proces jedini način da se dodje do rešenja, prenela je italijanska agencija ANSA.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.