AAA

SVET | 12.04.2017 10:25 > 12.04 10:30

U Turskoj u nedelju referendum ključan za Erdogana

U Turskoj će u nedelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promeni odnose Turske sa Zapadom, ocenila je danas agencija Frans pres.

Referendum je organizovan devet meseci posle neuspelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona gradjana da glasa o izmeni Ustava koji predvidja ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle "krhke koalicione vlade" koje su bile pre dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erodganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

Ankete pokazuju da će gradjani glasati za ustavne izmene ali analitičari ocenjuju da rezultat možda neće biti onakav kako ih Erdogan očekuje jer je Turska suočena sa serijom napada pripisanih kurdskim pobunjenicima i džihadistima Islamske države, dok je privredna situacija lošija nego što je predsednik Turske predvidjao.

Glavnu nesigurnost za Erdogana predstavljaju glasovi Kurda koji čine petinu stanovništva, kao i nacionalistička desnica čiji lider Devlet Bahčeli podržava ustavne reforme ali ne i ostali članovi te političke struje.

Erdogan je održao nekoliko desetina predizbornih skupova širom zemlje, ponavljajući da oni koji ne budu glasali prihvataju "igre" kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) ili Fetulaha Gulena, bivšeg imama koji je optužen da je organizator neuspelog puča.

Referendum dovodi u pitanje i dalje odnose Turske sa Evropskom unijom, jer su neke evropske zemlje odbile skupove turske zajednice što je izazvalo žestoka reagovanja kao i optužbe turskih vlasti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.