AAA

SVET | 26.04.2017 08:20 > 26.04 08:44

RSF: Sloboda medija u svetu nikad nije bila ugroženija

Medjunarodna nevladina organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters san frontieres  -  RSF) u svom godišnjem izveštaju upozorila je danas  da sloboda medija u svetu "nikad nije bila ugroženija".

RSF je kao primere ugroženosti slobode medija navela "napade na medije, lažne informacije i represiju koju sprovode neki lideri, poput Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana".

Sloboda medija je u "teškoj ili ozbiljnoj situaciji" u 72 od 180 zemalja na spisku organizacije, medju kojima su Kina, Rusija, Indija i skoro sve zemlje na Bliskom istoku, centralnoj Aziji, centralnoj Americi i dve trećine država u Africi.

Dobra situacija u medijima je zabeležena u oko 50 zemalja u severnom delu Amerike, Evropi, Australiji i na jugu Afrike, navodi se u izveštaju o situaciji u medijima 2016. godine.

RSF je navela da je dolazak Trampa na vlast u SAD i izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU)  -  Bregzit, dovelo je povećanja "lažnih vesti".

Najbolja mesta na rang  listi beleže skandinavske zemlje Norveška, Švedska, Finska i Danska, dok su na poslednjim mestima Sirija, Turkmenistan, Eritreja i Severna Koreja.

SAD je pala za dva mesta i sada je na 43. mestu, Turska je 155. a Rusija na 148. mestu po slobodi medija.

Srbija je sa 59. mesta u prošlogodišnjem izveštaju pala za sedam mesta i nalazi se na 66. mestu.

RSF od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.