AAA

SVET | 15.05.2017 14:05

Šala češkog predsednika da želi da likvidira novinare nije naišla na dobar prijem

Nesmotrena izjava češkog predsednika Miloša Zemana da novinare treba likvidirati, iako je navodno izneta u šali, nije naišla na dobar prijem u njegovoj zemlji.

Na početku sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kini u nedelju, Zeman je povodom velikog broja novinara, rekao Putinu da ih je previše i da ih treba "likvidirati". Ruski predsednik je uzvratio da je dovoljno da se "smanji" njihov broj.
Razgovor Zemana i Putina su uhvatili mikrofoni i objavljen je na društvenim mrežama, posle čega je kancelarije češkog predsednika saopštila da je reč o šali, preneo je Asošijetid pres.

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaorlek je rekao da on "jako" ne voli da razgovora o takvoj neprikladnoj temi.

Ministar kulture Danijel Herman rekao je da je Zemanova izjava "neprihvatljiva", dok je premijer Bohuslav Sobotka retvitovao poruku o broju novinara koji su ubijeni ili napadnuti u Rusiji proteklih godina.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Pavel Telička je rekao da taj incident pokazuje da Zeman ne zaslužuje da dobije drugi mandat na izborima sledeće godine.

Zemanove sukobi s češkim novinarima potiču iz vremena kada je bio premijer od 1998. do 2002. On je 2001. zapretio da će uništiti nedeljnik koji je optuživao njegovu vladu za netransparentnu politiku koja podržava korupciju, što je izazvalo proteste novinara u Češkoj, kao i u drugim zemljama.

Prvog dana na funkciji predsednika Zeman je 2013. napao novinare navodeći da neki od njih "ispiraju mozak" i "manipulišu javnim mnjenjem".

Zeman, koji se protivi sankcijama Zapada Rusiji, sastao se s Putinom na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.