AAA

SVET | 19.05.2017 11:15 > 19.05 12:32

Neizvesnost pred Trampovu posetu Izraelu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, palestinski predsednik Mahmud Abas i predsednik SAD Donald Tramp, neće se sastati tokom Trampove posete Izraelu sledeće sedmice, izjavio je jedan zvaničnik Bele kuće, kako prenose danas izraelski mediji.

Isti izvor je, medjutim, dodao da iako takav samit nije u planu američkog lidera tokom posete 22. i 23. maja, koja će obuhvatiti i odlazak u Vitlejem na Zapadnoj obali, on je uključen u buduće planove, kako je rekao.

Takodje je najavio da će Tramp posetu iskoristiti da kaže Palestincima da priznaje njihovo pravo na samoopredeljenje i da zaslužuju odnos s poštovanjem.

Tramp je u medjuvremenu uzmakao od svoje podrške stavovima nacionalista u Izraelu i sada govori o postizanju mirovnog sporazuma sa Palestincima, pa izraelski zvaničici ne znaju više koje ideje donosi i kakve koncesije bi mogao da traži, navodi agencija Asošiejted pres.

Uz to je ove nedelje izbio nesporazum izmedju dve zemlje saveznice o statusu Jerusalima i obelodanjeno da je Tramp otkrio tajne informacije koje je dobio od Izraela Rusiji, što je još više doprinelo oceni da je krajnje nepredvidiv. I same pripreme za tu posetu odaju atmosferu "nervoze i konfuzije", navodi Si-En-En (CNN).

Izraelska je procena da američki tim koji je poslat šest dana pre nego što Tramp doputuje u Izrael nema ovlašćenje da donosi odluke i često menja mišljenje.

Izraelski zvaničnici haos koji se dogadja u pozadini njegovog dolaska označavaju kao "simptome prve posete", javljaju izraelski mediji.

Za razliku od ranijih poseta američkih predsednika organizovanih na vreme, izraelski zvaničnici su se ovog puta suočili sa čestim izmenama dnevnog reda i lokacija.

Američki strana obavestila je domaćine nepunih nedelju dana pred posetu da razmatra promenu datuma i vremena Trampovog govora na Masadi, tvrdjavi u pustinji na jugu Izraela, od utorka u ponedeljak, zbog velikih vrućina, mada se zapravo predvidja sasvim ugodno vreme i temperatura od 25 stepeni Celzijusa. Na kraju je američki tim neočekivano otkazao govor na Masadi u potpunosti, odlučivši da Tramp govori u Muzeju Izrael prvog dana posete.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost najavio je da će predsednik "objaviti neopozivo savezništvo s Izraelom i ojačati veze s najbližim saveznikom na Bliskom istoku".

Tramp će stići u Izrael u ponedeljak u 11.40 sati po lokalnom vremenu (10.40 po srednjoevropskom), kako se očekuje. Izraelski tim želeo je da se na aerodromu organizuje svečani dočak i da govore Netanjahu i Tramp, ali su se Amerikanci odlučno usprotivili, zatraživši kratku ceremoniju, s rukovanjem i intoniranjem nacionalnih himni.

Za sada, ako ne bude novih promena, predsednika SAD i njegovu suprugu Melaniju pozdraviće predsednik Izraela Ruven Rivlin i Netanjahu sa svojim suprugama Nehamom i Sarom.

Od aerodroma Tramp će helikopterom stići do Jerusalima i sastati se s Rivlinom, pre nego što ode u kratku posetu Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu. Amerikanci su insistirali da poseta ne bude duža od 15 minuta, a da uključi kratko objašnjenje i upisivanje u knjigu gostiju.

Sledi poseta Muzeju Izrael i govor, a potom odmor u hotelu pre večere u premijerovoj rezidenciji, kada su predvidjene izjave novinarima.

U utorak će se Tramp u Vitlejemu sastati s Abasom, a potom vratiti u Jerusalim da obidje Crkvu Svetog groba i Zid plača. To će biti privatne posete i izraelska strana neće u njima učestvovati, niti će novinari o tome izveštavati. Posle tih poseta Tramp oko 4.30 poleće za Rim.

Izraelska uprava aerodroma i Ministarstvo odbrane se uveliko pripremaju za tu posetu i za sletanje dva aviona "er fors jedan" na medjunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva. Avioni će doleteti iz Saudijske Arabije, što će biti prvi direktan let na toj relaciji. Na aerodrom je pre njih sletelo oko 40 američkih transportnih aviona, a u njima logistička oprema, uključujući helikoptere i oklopna vozila.

Tramp će dakle ostati u Izraelu samo 26 sati, a poznavaoci prilika komentarišu da je i to dovoljno da nešto podje naopako.

Ejtan Gilboa direktor Centra za medjunarodne komunikacije na Univerzitetu Bar-Ilan rekao je da je uspešna poseta ona kada se ništa ozbiljno ne desi, nikakav propust bilo koje vrste, sprečavanje negativnih izjava i spoticanja, aludirajući na nešto više od logistike.

Zvaničan stav izraelske vlade je da su odnosi Izraela i SAD jači nego ikad i samo će ojačati dok je Tramp na funkciji.

Netanjahu je nedavno izjavio da Tramp dolazi da ojača veliko savezništvo. Sada se, medjutim, više ne očekuje da Tramp najavi preseljenje ambasade tokom posete Izraelu, kako je sugerisao tokom izborne kampanje jer je ovih dana rečeno da se taj potez i dalje razmatra.

On će po svoj prilici pomenuti rešenje decenijskog sukoba izmedju Izraela i Palestinaca po modelu dve države iako u izbornoj platformi nije pominjao palestinsku državu. Kasnije je pozvao na udzržavanje od izgradnje jevrejskih naselja, najavivši na nedavnom sastanku s Abasom u Beloj kući da će učiniti sve što je neophodno da doprinese mirovnom sporazumu izmedju dva naroda. Ipak kakva će njegova poruka biti neizvesno je.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.