AAA

SVET | 23.05.2017 18:00 > 23.05 18:23

Tramp porukom mira završio posetu Izraelu


Predsednik SAD Donald Tramp završio je danas svoju prvu posetu Bliskom istoku tokom koje je izrazio optimizam u pogledu mira izmedju Palestinaca i Izraela.

Posetu je počeo u Saudijskoj Arabiji odakle je doputovao u Izrael, gde se sastao s predsednikom i premijerom, a nakratko je bio i u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, gde je razgovarao s predsednikom Palestinske uprave.

Tramp je u govoru Izraelcima rekao pred odlazak da su Palestinci spremni za postizanje sporazuma i da izraelski premijer Benjamin Netanjahu želi mir. Prvog dana, u ponedeljak, bio je u Crkvi Svetog groba i kod Zida plača u starom gradu u istočnom Jerusalimu i postao prvi američki predsednik koji je na dužnosti obišao to svetilište.

Danas je odao počast jevrejskim žrtvama u Muzeju holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, gde je u knjigu utisaka kratko upisao: "Velika je čast biti ovde sa svim mojim prijateljima. Tako zadivljujuće, nikada neću zaboraviti".

Po poruci ako bi se izdvojila iz konteksta ne bi se moglo reći gde je on zapravo bio. Tramp je na svom ličnom Tviter nalogu postavio fotografiju s te privatne posete, kako je nazvana, a na njegovom zvaničnom sajtu je fotografija s izraelskim liderima po dolasku na medjunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva.

Pre odlaska za Vatikan, na Trampovom zvaničnom Tviter nalogu retvitovani su Netanjahuovi tvitovi s fotografijama sinoćnje večere u Netanjahuovoj rezidenciji u Jerusalimu i iz današnje posete Jad Vašemu, gde je, po oceni izraelskih komentatora, nastojao da ispravi ranije greške u izjavama o holokustu.

Tramp je danas posle razgovora s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, s kim se ovog meseca sastao u Beloj kući, ocenio da bi se mir izmedju Izraela i Palestinaca proširio se na Bliski istok, izrazivši nadu da SAD mogu pomoći obema stranama da izglade dugogodišnje razlike.

Današnje Trampove sastanke u drugi plan je potisnuo krvavi bombaški napad u Mančesteru, u Velikoj Britaniji, koji su osudili on, Abas i Netanjahu.

Sinoć je posle sastanka s Netanjahuom u Jerusalimu američki predsednik rekao da je čuo da je "izraelsko palestinski sporazum jedan od najtežih sporazuma", dodavši da ima osećaj da će se "na kraju stići tamo".

Bela kuća, medjutim, nije podstakla nade da će se tokom Trampove posete dve strane dogovoriti o povratku pregovaračkom stolu.

Odmah po dolasku u prvu posetu Izraelu, Tramp je rekao da veruje da postoji "retka mogućnost" za mir u regionu.

"Arapske zemlje, Izrael i SAD suočavaju se s istom pretnjom rasta Islamske države, terorističkih organizacija. Mislim da to stvara drugačiju dinamiku", ocenio je on.

Kasnije je na sastanku s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom rekao da je "dosta krvoprolića i ubijanja" i da postoji "rastuća svest" medju arapskim zemljama u regionu da dele zajednički cilj s Izraelom u odnosu na pretnju koju predstavlja Iran.

Taj utisak je stekao na prvoj stanici svog putovanja u Rijadu, gde je učestvovao na istorijskom arapsko-američko-islamskom samitu, na kojeme je pozvao bliskoistočne lidere da se bore protiv "krize islamskog ekstremizma" koji potiče iz regiona.

Govoreći pred 50 lidera zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, Tramp je borbu protiv terorizma nazvao "bitkm dobra i zla", a ne Zapada i islama. U govoru je nastojao da zacrta novu ulogu svoje zemlje u regionu s ciljem da se terorizam iskoreni, a ne toliko fokusiranje na promovisanje ljudskih prava i demokratskih reformi.

U Izraelu je često pominjao saudijskog kralja Salmana koji mu je bio domaćin u Rijadu, kao partnera u mirovnom naporu, iako Izrael nema diplomatske odnose s tom zemljom.

Izraelski komentatori ocenili su da je prvo Trampovo dostignuće tokom ove posete da je uspeo da vrati reč "mir" u centar izraelskog i javnog političkog diskursa.

Tramp je više puta ponovio da sunitske države i Izrael dele zabrinutost zbog Islamske države i Irana što stvara jedinstvenu mogućnost za obnovu mirovnog procesa, i naglašavao da su arapske zemlje spremne da se približe Izraelu i da postoje velike mogućnosti za napredak u mirovnom procesu s Palestincima koji je u zastoju još od 2014.

Netanjahu je rekao Trampu da oseća tu promenu, ali da bi se ta osećanja pretvorila u konkretne korake, imperativ mora biti mir s Palestincima.

U Trampovoj pratnji na Bliskom istoku su bile supruga Melanija i najstarija kćerka Ivanka, koje se u Rijadu privukle pažnju, izmedju ostalog, jer su doputovale bez marama ne glavi.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.