AAA

SVET | 01.06.2017 14:20 > 01.06 17:35

Soros optužio Orbana da stvara mafijašku državu


Američki milijarder madjarskog porekla Džordž Soros optužio je danas premijera Madjarske Viktora Orbana da stvara "mafijašku državu" serijom koraka koji podrivaju slobode, uključujući i akademske.

U govoru održanom u Briselu Soros je kritikovao novi madjarski zakon o obrazovanju koji preti opstanku Centralnoevropskog univerziteta (CEU), koji je on osnovao u Budimpešti 1991. godine da pomogne jačanje vladavine prava i demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi.

Upotrebio je termin "mafijaški", popularan medju Orbanovim kritičarima, koji smatraju da je madjarski premijer na čelu sve više autoritarnog i korumpiranog režima, u kojem on i njegovi najbliži saradnici postaju sve bogatiji, često zahvaljujući fondovima EU.

Soros je pohvalio Madjare zbog velikih demonstracija prethodnih meseci, održanih u znak podrške CEU, čiji je opstanak u Budimpešti pod znakom pitanja pošto je Orbanova stranka Fides usvojila novi zakon u aprilu.

"Divim se hrabrosti madjarskog naroda koji je pružio otpor obmanama i korupciji mafijaške države koju je Orban uspostavio", rekao je Soros na Briselskom ekonomskom forumu.

Portparol madjarske Vlade Zoltan Kovač rekao je da reči Sorosa otkrivaju da "on ima svoj politički plan".

"Ko je zapravo Džordž Soros i šta on ima sa Evropom i njenom sudbinom? Zašto bi njegove reči imale ikakvu težinu? Demokratski izabrani predstavnici država članica (EU) će odlučiti", rekao je Kovač.

Soros (86), koji je preživeo holokaust u Madjarskoj tokom Drugog svetskog rata, postao je jedna od najomraženijih ličnosti populista i nacionalista. Oni osudjuju njegovu podršku liberalnim vrednostima, odnosno pravima LGBT populacije, žena i izbeglica, i krive njegove finansijske špekulacije za teškoće koje su mnogi osetili od izbijanja ekonomske krize.

Orban je krajem aprila rekao u Evropskom parlamentu da je Soros "finansijski špekulant koji sada napada Madjarsku".

Soros je odgovorio da ga je Orban "načinio metom svoje nemilosrdne propagandne kampanje".

"On (Orban) se postavlja kao zaštitnik madjarskog suvereniteta a mene predstavlja kao mračnog valutnog špekulanta koji koristi njegov novac da preplavi Evropu, i naročito Madjarsku, ilegalnim imigrantima, u sklopu neke nejasne ali zle zavere", rekao je Soros danas u Briselu i dodao da "on nije to", već "ponosni osnivač Centralnoevropskog univerziteta koji je posle 26 godina postojanja medju 50 najboljih univerziteta na svetu, u mnogim oblastima društvenih nauka".

Soros je rekao i da je sudbina njegovog Univerziteta i drugih organizacija koje podržava dovedena u pitanje, ali je izrazio nadu da će akademska sloboda prevladati.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.