AAA

SVET | 02.06.2017 13:15

Orban: Soroseva izjava je objava rata


Madjarski premijer Viktor Orban izavio je danas da tvrdnje američkog milijardera madjarskog porekla Džordža Sorosa o korupciji i stvaranju "mafijaške države" u Madjarskoj predstavljaju "objavu rata".

Orban je rekao da Soros plaća mreže nevladinih organizacija koje "nalik agentima" ulažu napore u sprovodjenje njegove politike, uključujući promovisanje migracije u Madjarskoj i drugim delovima Evrope.
Komentarišući jučerašnju Sorosevu izjavu, Orban je rekao da je njegova politika "elitistička i antidemokratska".

Premijer Madjarske je optužio nevladine organizacije koje podržava Soroš da nisu transparentne i da su nalik mafiji.

Soros je u četvrtak u Briselu optužio Orbana da stvara "mafijašku državu" serijom koraka koji podrivaju slobode i kritikovao novi madjarski zakon o obrazovanju koji preti opstanku Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji je osnovao u Budimpešti 1991. godine.

Američki milijarder je pohvalio Madjare zbog velikih demonstracija prethodnih meseci, održanih u znak podrške CEU, čiji je opstanak u Budimpešti pod znakom pitanja pošto je Orbanova stranka Fides usvojila novi zakon u aprilu.

Soros (86), koji je preživeo holokaust u Madjarskoj tokom Drugog svetskog rata, postao je jedna od najomraženijih ličnosti populista i nacionalista. Oni osudjuju njegovu podršku liberalnim vrednostima, pravima LGBT populacije, žena i izbeglica, i krive njegove finansijske spekulacije za teškoće koje su mnogi osetili od izbijanja ekonomske krize.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.