AAA

SVET | 04.06.2017 14:40 > 04.06 14:59

Tereza Mej nakon napada u Londonu:Dosta je bilo.


Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je na uvodjenje oštrijih mera za obuzdavanje islamskog ekstremizma u Velikoj Britaniji posle noćašnjeg terorističkog napada u Londonu, u kojem je poginulo sedam, a povredjeno 48 osoba.

"Dosta je bilo", rekla je Mej na konferenciji za novinare posle hitne sednice kriznog štaba vlade, posle trećeg smrtonosnog napada u Velikoj Britaniji od marta, i navela da su mnogi od 48 povredjenih životno ugroženi.

Ona je rekla da su oštrije mere potrebne jer "terorizam radja terorizam" i napadači kopiraju jedni druge.

Napad se desio sinoć kada se kombi popeo sa kolovoza na trotoar Londonskog mosta i počeo da gazi prolaznike.

Neposredno posle toga napadači su napustili kombi i velikim noževima izboli više prolaznika u obližnjem prometnom delu grada Borou market, gde se nalaze brojni restorani i barovi, naveli su policija i svedoci.

Policija je saopštila da je u roku od osam minuta ubila sva tri napadača. Pomoćnik načelnice londonske policije Mark Rouli rekao je da policija veruje da su tri osobe bile "uključene" u napad, odnosno da su svi napadači ubijeni, ali da se istraga nastavlja.

Premijerka Mej je navela da skorašnji teroristički napadi u Londonu i Mančesteru nisu medjusobno povezani, ali da njih povezuje "jedinstvena zla ideologija", prema kojoj zapadne vrednosti nisu u skladu s islamom.

"Oni su povezani jedinstvenom zlom ideologijom islamskog ekstremizma koja propoveda mržnju, seje podele i promoviše sektaštvo. To je ideologija koja tvrdi da su naše zapadne vrednosti i sloboda, demokratija i ljudska prava nespojivi s islamskom religijom", rekla je Mej.

Ona je dodala da je britanska policija osujetila od marta pet ozbiljnih zavera za napade i pozvala na medjunarodni dogovor o strožoj kontroli sajber prostora kako bi se zaustavilo širenje ekstremizma.

"To će zahtevati neke teške i često neprijatne razgovore", navela je britanska premijerka.

Mej je kazala da je noćas delovalo da napadači imaju na sebi pojaseve s eksplozivom, ali da je policija utvrdila da im je namera bila jedino da na taj način izazovu strah i paniku.

Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena u ponedeljak i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. juna. Vladajuća Konzervativna partija, opoziciona Laburistička partija i Škotska nacionalna partija privremeno su danas obustavile kampanju zbog terorističkog napada.

Treći smrtonosan napad u Velikoj Britaniji u poslednja dva i po meseca, izveden je sinoć. Pre dve nedelje 22 osobe su poginule u napadu bombaša-samoubice posle koncerta Arijane Grande u Mančesteru. U martu je Britanac koji je prihvatio islam uleteo kolima medju pešake na Vestministerskom mostu i ubio njih četvoro, a potom je ispred britanskog parlamenta nožem ubio policajca.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za noćašnji napad, dok je za prethodna dva odgovornost preuzela teroristička organizacija Islamska država.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.