AAA

SVET | 06.06.2017 09:00 > 06.06 10:08

Katar pozvao arapske zemlje na dijalog

Šef diplomatije Katara je danas pozvao na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom, uveravajući da će veze Katara sa SAD ostati čvrste.

Manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize.

Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i  proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

"Naš odnos sa SAD ostaje strateški", rekao je katarski ministar.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Rohanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima.

Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok.

Katar je u nekoliko navrata demantovao da podržava ekstremističke grupe u regionu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.