AAA

SVET | 07.06.2017 15:05 > 07.06 15:27

Tramp izabrao bivšeg zvaničnika ministarstva pravde za novog šefa FBI

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će predložiti bivšeg zvaničnika ministarstva pravde Kristofera Reja da bude novi direktor Federalnog istražnog biroa (FBI).

Rej, koji je bio i advokat bliskog Trampovog saradnika Krisa Kristija, doći će na čelo FBI-aja umesto Džejmsa Komija kojeg je američki predsednik smenio zbog istrage o ruskom meštanju u američke izbore.

"Nominovaću Kristofera A. Reja, čovaka besprekornih kvalifikacija, da bude novi direktor FI", naveo je Tramp na Tviteru.

Najava da će Rej voditi FBI, došla je dan pre Komijeovog svedočenja u Senatu o navodnom ruskom mešanju u američke izbore i vezama Trampovog štaba s ruskim zvaničnicima.

Liberalni Njujork tajms (The New York Times) ocenjuje da je Rej "bezbedan, mejnstrim" izbor, pošto je Tramp u jednom trenutku razmatrao mogućnost da neki političar vodi FBI. List navodi da će Rej verovato odagnati strahovanja agenata FBI, zabrinutih da bi Tramp mogao da pokuša da oslabi ili politizuje tu agenciju.

Rej je u vreme predsednika Džordža Buša mladjeg bio pomoćnik ministra pravde koji je nadzirao odeljenje za kriminal. Takodje je bio pravni zastupnik guvernera Nju Džersija Krisa Kristija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.