AAA

SVET | 09.06.2017 11:55 > 09.06 12:01

Katalonija zakazuje referendum o nezavisnosti za 1. oktobar


Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon je danas objavio da će 1. oktobra biti organizovan referendum o nezavisnosti te španske pokrajine uprkos zabrani vlade u Madridu.

Pućdemon je rekao da će u skladu sa "pravom na samoopredeljenje" Kataloncima biti postavljeno pitanje "Želite li da Katalonija bude nezavisna republika?".

On još nije potpisao ukaz o referendumu koji je Ustavni sud Španije zabranio i koji će dovesti u sukob sa zakonom sve koji u njegovom organizovanju budu učestvovali.

Konzervativna španska vlada Marijana Rahoja uverava da neće biti dopušteno održavanje referenduma i da će biti preduzete mere da se on spreči.

"Dok sam ja predsednik vlade, to se neće desiti", rekao je Rahoj 27. maja.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, Katalonci su podeljeni po pitanju nezavisnosti, jer je 44,3 odsto za a 48,5 odsto protiv.

Ali velika većina od 73,6 odsto podržava referendum. On podršku ima i od organizacija koje nisu za nezavisnost poput levičarske partije Katalonija za sve, sindikata, biznismena i FK Barselona.

Region je 2014. već odbacio prvu zabranu i održao simbolični referendum medju Kataloncima na kome se izjasnilo 2,3 miliona ljudi od ukupno šest miliona stanovnika sa pravom glasa. Tom prilikom se šest od osam glasača izjasnilo za nezavisnost.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.