AAA

SVET | 12.06.2017 13:20 > 12.06 19:13

Aleksej Navaljni uhapšen u Moskvi, hiljadu njegovih pristalica privedeno (VIDEO)


Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni i gotovo hiljadu njegovih pristalica privedeno je danas tokom demonstracija održanih širom Rusije protiv korupcije elita.

Hiljade Rusa izašlo je danas na ulice u desetak gradova, uključujući i u blizini Kremlja u Moskvi gde su snage bezbednosti u opremi za suzbijanje demonstracija pokušavale da potisnu masu, ponekad pomoću pendreka.
 
Spezijalizovana nevladina organzacija OVD-Info saopštila je, kako prenosi Frans pres, da je najmanje 600 ljudi privedeno u Moskvi i 300 u Sankt Peterburgu, dodajući da se radi o preliminarnim podacima. Ranije je ta organizacija objavila preko Tvitera da je bilo brojnih hapšenja u gradovima širom Rusije od Vladivostoka na istoku do Kalinjingrada na zapadu, i Norilska na severu do Sočija na jugu.

Demonstranti su izmedju ostalog uzvikivali "Rusija bez Putina" ili "Sloboda za Navaljnog".

Navaljni je uhapšen danas čim je izašao iz svoje kuće, objavila je njegova supruga na njegovom zvaničnom sajtu i pozvala na demonstracije uprkos toga.

 
Prema njegovom advokatu, Navaljniju preti 30 dana pritvora zbog kršenja propisa o organizaciji demonstracija.

Navaljni, čiji filmovi koje je širio preko društvenih mreža osudjuju korupciju zvaničnika i oligarha, pozvao je danas na demonstracije širom Rusije, na državni praznik kada je postala samostalna 1990. pre raspada Sovjetskog Saveza.

U glavnom gradu Moskvi okupljanje je bilo dozvoljeno na severoistoku grada, gde je policija izbrojala 1.800 demonstranata, ali je Navaljni rešio da premesti skup. On je optužio vlasti da sprečavaju ljude da mu iznajme binu i ozvučenje.

Više hiljada njegovih pristalica, medju kojima je bilo mnogo mladih i studenata, okupilo se na nekoliko stotina metara od Kremlja gde je u tom trenutku Putin primao djake na ceremoniji na kojoj im je predao prvu ličnu kartu.

Gradski zvaničnik Vladimir Černikov zamerio je demonstrantima da su došli da smetaju ljudima koji su se okupili da proslave Dan Rusije u ulici Tverska.

Navaljni je organizovao i velike demonstracije 26. marta kada su na ulice izašle desetine hiljada ljudi. Tada je policija privela više od 1.000 ljudi, medju kojima i Navaljnog koji je proveo 15 dana u pritvoru.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.