AAA

SVET | 16.06.2017 20:50 > 16.06 21:40

Tramp poništio sporazum sa Kubom

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas poništavanje sporazuma koji su SAD i Kuba sklopile 2014. i u govoru u Majamiju osudio "brutalni" kubanski režim, prenele su agencije.

Tramp je rekao da sporazum s Kubom koji je sklopio njegov prethodnik Barak Obama, "ne pomaže Kubancima, a bogati režim".

On je obećao "bolji sporazum" za Kubance i za SAD.

Tramp je osudio "patnje Kubanaca duge šest decenija" i rekao da će "kada je on predsednik SAD, osudjivati zločine Kastrovog režima".

"Mi znamo da se to dešava i znali smo da se to dešavalo", dodao je predsednik SAD.

On je pozvao na oslobadjanje političkih zatvorenika na Kubi i rekao da "sankcije neće biti ukinute dok kubanski režim ne oslobodi sve političke zatvorenike" i počne da poštuje prava Kubanaca na slobodu izražavanja i okupljanja. Takodje, Tramp je pozvao i na legalizaciju svih političkih partija i slobodne izbore.

Tramp je rekao da je nova politika usmerena na sprečavanje priliva novca kubanskoj vojsci, policiji i obaveštajnim službama. 

Ambasade će ostati otvorene, kao i mogućnost sletanja aviona i pristajanja brodova u kubanske luke dok će putovanja biti ograničena na ona sa "obrazovnim ciljem".
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.