AAA

SVET | 16.06.2017 22:40

Australija posle 53 godine napušta mirovnu misiju na Kipru


Poslednja tri australijska policajca koji su bili deo mirovne misije UN na Kipru, napustila su danas tu ostrvsku državu u kojoj su mirovnjaci iz Australijije bili od samog početka te misije, 1964. godine.

Oko 1.600 australijskih policajaca je služilo u misiji na Kipru koji su UN 1964. godine podelile "Zelenom linjom" posle izbijanja nasilja izmedju kiparskih Grka i Turaka.

Tri Australijanca su na Kipru poginula na dužnosti u prvom policijskom doprinosu te zemlje nekoj mirovnoj misiji.

Ceremonija spuštanja zastave Australije je danas okupila mnoge policajce koji su proteklih decenija služili na Kipru.

Revizija australijske politike prema mirovnim misijama u inostranstvu iz 2015. zahteva prerasporedjivanje ljudstva u misije bliže Australiji i u borbu protiv terorizma.

Mirovna misija UN na Kipru (UNFICYP) prvobitno se sastojala od vojnog i civilnog osoblja iz Australije, Austrije, Danske, Finske, Irske, Kanade, Novog Zelanda Švedske i Velike Britanije. Tokom duge istorije tih snaga, njihov sastav se više puta menjao odlukama Saveta bezbednosti UN, i sada ga čine kontingenti iz Argentine, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Hrvatske, Kanade, Indije, Irske, Italije, Madjarske, Perua, Salvadora, Slovačke, Srbije, Ukrajine i Velike Britanije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.