AAA

SVET | 19.06.2017 08:40 > 19.06 12:45

SAD prvi put oborile sirijsku letelicu, Rusija to smatra činom agresije

Američka vojska je oborila borbeni avion sirijskih vazduhoplovnih snaga koji je bombardovao pobunjeničke snage koje su partnerske Amerikancima u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država, saopšteno je danas.

Pentagon je naveo da je u nedelju prvi put oborio jednu letelicu sirijskih snaga.

Vlasti SAD su ranije navodile da će štititi snage takozvane umerene sirijske opozicije, a u nedelju je američka vojska po prvi put angažovana u borbi u vazduhu u cilju ispunjenja tog obećanja, navodi agencija AP.

Sedište medjunarodne koalicije predvodjene SAD u Iraku saopštilo je da je američki "F-18 Super Hornet" oborio avion sirijske vlade "SU-22" nakon što je ta letelica bombardovala područja u blizini američkih partnerskih snaga, kod sirijsiskog grada Tabka.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov osudio je danas američko obaranje sirijskog borbenog aviona, navodeći da je to "čin agresije".

Rjabkov je rekao da obaranje sirijskog aviona može da se izjednači sa "pomaganjem teroristima protiv kojih se bore SAD", prenele su ruske agencije.

"Šta je ovo ako nije u pitanju čin agresije", upitao je ruski zvaničnik.

Američka vojska je potvrdila da je američki "F-18 Super Hornet" oborio avion sirijske vlade "SU-22" nakon što je ta letelica bombardovala područja u blizini američkih partnerskih snaga, kod sirijskog grada Tabka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.