AAA

SVET | 19.06.2017 10:15

Šidlo: Solidarni smo sa izbegicama ali nećemo podržavati pogrešnu politiku EU

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je pred današnji sastanak Višegradske četvorke sa zemljama Beneluksa u Varšavi da nije istina da Poljaci nisu solidarni sa izbeglicama i da podležu ksenofobiji, ali da Poljska odbija politiku EU prema izbeglicama jer je pogrešna i samo podstiče nove migracijske talase."Nije istina da Poljska odbija solidarnost. Nećemo podržavati pogrešnu politiku EU. Konstatovali smo da će bolje efekte doneti angažovanje u programima humanitarne pomoći. Uz to, u okviru solidarnosti poslali smo naše službe na spoljašnje granice EU u Grčku, Bugarsku i Madjarsku", kazala je premijerka u intervjuu belgijskom listu Soar, a koji je prenosi i poljska Gazeta viborča.

Beata Šidlo naglasila je da Poljska ne odbija pomoć izbeglicama i imigrantima, ali onima koji žele da dodju u Poljsku i zaista u njoj ostanu, a odbila je da izbeglice zemlje Višegradske četvorke zaobilaze u širokom luku upravo zbog ksenofobnog odbijanja Poljaka, Čeha ili Slovaka da pomognu muslimanskim izbeglicama.

"Ti ljudi ne žele ovde da žive jer njihov cilj su bogatije zemlje. Bilo je pokušaja da se porodice nastane u Poljskoj i te porodice su vrlo brzo nakon nekoliko dana otišle u Nemačku. Ne mogu da zamislim da na silu zadržavamo migrante u Poljskoj. U ovom trenutku nema pravog mehanizma relokacije", rekla je Šidlo.

Poljska premijerka kritikovala je Evropsku komisiju za to što je pokrenula prekršajni postupak zbog odbijanja relokacije samo protiv Poljske, Češke i Madjarske, iako svoje obaveze iz nacionalnih kvota ne ispunjavaju ni ostale članice.

"Neke zemlje primile su nekoliko ili nekoliko desetina izbeglica a to ne rešava problem. Dosadašnja migracijska politika EU ne funkcioniše, ne zadržava talase daljih hiljada migranata. Suprotno. Relokacija pokreće spiralu novih grupa migranata koji rizikuju život i plove u Evropu. Relokacija ne funkcioniše i zato moja vlada od početka kaže da treba pomagati na mestu, u njihovim domovinama", kazala je premijerka.

Beata Šidlo odbila je optužbe iz zemalja Beneluksa da poljski referendum o izbeglicama koji je najavio predsednik Andžej Duda da obaveže i naredne vlade da  muslimanske izbeglice ne primaju izaziva samo novu ksenofobiju, netoleranciju i raspiruje mržnju Poljaka prema izbeglicama.

"U Poljskoj trenutno ne primećujem takva raspoloženja. Vidim ih u zemljama u kojima postoji problem sa nelegalnim izbeglicama gde je poremećen red. Kod nas ta diskusija protiče mirno. Poljaci nisu narod koji lako upada u ksenofobne emocije", kazala je Beata Šidlo belgijskom listu.

Na današnjem samitu premijera zemalja Beneluksa i Višegradske četvorke očekuje se da će dominirati tema izbeglica.

Premijer Luksemburga Ksavije Betel najavio je u maju češkom premijeru Bohuslavu Sobotki da očekuje da od sastanka premijera u Varšavi da Poljska, Češka, Slovačka i Madjarska objasne taj problem koji imaju sa izbeglicama a koji u Beneluksu ne  mogu da shvate.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.