AAA

SVET | 19.06.2017 16:25 > 19.06 16:32

Katar isključio mogućnost pregovora pre ukidanja blokade

Katar je danas isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu "blokadu" koju su nametnuli toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Mohamed ben Abderahman al-Tani nazvao je sankcije protiv Katara "aktom agresije" a njihovo ukidanje "preduslovom" za pregovore.

"Neka celom svetu bude jasno da pregovori moraju biti civilizovani i moraju početi na čvrstim osnovama a ne pod pritiskom blokade", rekao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, uz Egipat i još nekoliko zemalja, prekinuli sve odnose sa Katarom 5. juna zbog optužbi da taj emirat "podržava terorizam" i ima bliske odnose sa Iranom.

Tri zalivske zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor i luke za katarske avione i brodove a kopnena granica sa Saudijskom Arabijom je zatvorena. Katarskim gradjanima je dato 14 dana da napuste zalivske monarhije, dok su svojim gradjanima naredili da napuste Katar.

Al-Tani je rekao da Doha do sada nije primila nijedan zahtev ni svojih protivnika ni zemalja koje predlažu diplomatsko rešenje, poput Kuvajta, SAD, Francuske i Britanije.

On je dodao da, iako je uticaj krize na katarsku ekonomiju još uvek minimalan, ta zemlja se "ne pretvara da je stanje idealno".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.