AAA

SVET | 19.06.2017 17:15 > 19.06 17:20

Pregovori EU-Srbija: Sutra otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji


U pregovorima Evropske unije sa Srbijom o njenom prijemu u EU sutra će u Briselu biti otvorena još dva poglavlja: Poglavlje 7 o intelektualnoj svojini i Poglavlje 29 o carinskoj uniji, potvrdili su zvaničnici u Savetu ministara EU.

Time će na medjuvladinoj konferenciji EU-Srbija biti otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

Očekuje se da delegaciju EU na sastanku o otvaranju još dva poglavlja predvode visoki zvaničnik Malte koja u ovom polugodištu predsedava Unijom, i evropski komesar Johanes Han.

Delegaciju Srbije trebalo bi da predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je izjavila da je otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini važno za gradjane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj.

To su, kako je istakla, sektori koji stvaraju dodatnu vrednost u stabilnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

Sastanak delegacija EU i Srbije će biti sutra kasnije popodne po završetku zasedanja šefova diplomatija Unije, a saopštenje i konferencija za štampu se očekuju oko 20,30 časova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.