AAA

SVET | 28.06.2017 14:50 > 28.06 14:56

Česi dobijaju Ustavom garantovano pravo da pucaju na teroriste

Donji dom češkog parlamenta usvojio je danas ustavni zakon koji će Česima daje pravo da lično, legalno vatreno oružje upotrebe po svom nahodjenju za zaštitu zemlje i bezbednosti, pre svega da "pucaju na teroriste".
Pravo da potegnu oružje i upucaju i teroristu a ne samo kao do sada da pucaju u nužnoj  odbrani života, zdravlja i imovine, imaće samo državljani Češke isključivo na njenoj teritoriji a češki MUP i ministar Milan Hovanec zakon su predložili kao reakciju na pogoršanu bezbednost i terorističke napade u Evropi koji, inače, Češku zaobilaze. 

"Češka je šesta najbezbednija zemlja na svetu. Imamo kvalitetne zakone, dobro promišljen mehanizam sticanja dozvole za oružje. Problem ima Evropska unija koja nastoji da razoruža stanovništvo", kazao je danas braneći izmene Ustava, predsednik Odbora za bezbednost u donjem domu parlamenta, Roman Vanja.
Za to da se unese u Ustav rečenica da gradjani Češke imaju pravo da nabavljaju, drže i nose vatreno oružje da zaštite bezbednost zemlje glasalo je danas 135 od 168 prisutnih poslanika.

Protivnici ustavnih izmena upozorili su da one pretvaraju Češku u Divlji zapad, gde će potezati revolver kaubojski ko kako hoće a takodje i na to da te izmene ni na koji način ne poništavaju efekte nove evropske smernice kojom su zabranjene neke vrste oružja kako su obećavali predlagači zakona a koju će Češka tužiti sudu.

"Lažemo biračima da se borimo u njihovo ime, da usvajamo zakon i da ćemo nasamariti EU. Time ne postižemo apsolutno ništa. Prestanimo da koristimo argument svete borbe protiv EU", kazao je poslanik opozicije Jan Farski.

"U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spreče žrtve ograničene su. Zato želimo da dozvolimo odbrambeni napad i ljudima koji legalno poseduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspešno izvršen u slučaju da se suoči sa aktivnom, blagovremenom odbranom, čak i kada u nju krenu civili", piše u obrazloženju izmena Ustava koje sada idu na glasanje u gornji dom parlamenta.

Predsednik Češke Miloš Zeman će zakon potpisati, pošto je više puta tražio upravo zbog potencijalnih terorističkih napada da Česi dobiju takvo pravo da otvore vatru na teroriste i pre dolaska policije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.