AAA

SVET | 12.07.2017 15:25

Mediji: Madjarska će ukloniti postere Soroša pred dolazak Netanjahua

Madjarska vlada je danas najavila da će ukloniti sve postere s likom američkog milijardera, Jevrejina rodjenog u Budimpešti, Džordža Soroša do 15.jula, tri dana pre planiranog sastanka izraelskog premijera Benjamina Netnjahua i njegovog madjarskog kolege Viktora Orbana u madjarskom glavnom gradu, javljaju izraelski mediji.

U toj najavi se ne pominje protest lokalne jevrejske zajednice, ni poruke izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, već se samo konstatuje da je kampanja protiv Soroša postigla svoje ciljeve i da više nije potrebna. Uz to se dodaje da novi zakon koji se odnosi na političke postere na javnim mestima stupa na snagu 15. jula.
U izveštaju madjarske televizijske mreže ATV, zvaničnik vladajuće partije Fides je rekao da je jedan od razloga Orbanovog naredjenja da se posteri uklone predstojeća Netanjahuova poseta i da on ne želi da bude obojena tom aferom. Drugi razlog je nadmetanje u vaterpolu koje počinje 14. jula i u kome učestvuju timovi iz celog sveta.

Napetost izmedju Izraela i Madjarske eskalirala je prošlog vikenda zbog antisemitskih poruka u izbornoj kampanji madjarskog premijera, a uoči dolaska Netanjahua na diplomatski samit u Budimpešti.

Izraelski ambasador u Madjarskoj Josi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju da uklone postere Džordža Soroša postavljene širom zemlje.

Dan kasnije izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je povuklo taj potez na Netanjahuov zahtev. Portparol Ministarstva Imanuel Nahšon je objavio objašnjenje u kome nije bilo kritika Orbana, već se oštro kritikuje sam Soroš, uz slične tvrdnje koje je protiv njega koristila madjarska vlada.

Na posterima je slika na kojoj se Soroš smeje uz potpis: "Hajde da ne dozvolimo da se Soroš poslednji smeje". Neki od postera su zalepljeni na pod vozova u Budimpešti i drugim gradovima i svako ko udje mora da stane na njih.

Orban i njegova partija Fides napadaju Soroša, koji je preživeo holokaust u Madjarskoj pod okupacijom nacista, zbog njegove navodne aktivnosti protiv oštre politike te zemlje protiv ulaska muslimanskih izbeglica. Oni su zauzeli stav koji mnogi vide kao nacionalistički, rasistički i islamofobni pred izbore 2018. godine. Tvrde da Soroš finansira gradjanske grupe i liberalna udruženja sa ciljem da naseli milion migranata u toj zemlji.

U Madjarskoj živi više od 100.000 Jevreja i njihova zajednica je bila veoma zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Soroša. Od početka kampanje više puta su ispisivane antisemitske poruke na posterima. Predstavnici jevrejske zajednice preneli su svoju zabrinutost izraelskoj ambasadi zbog postera za koje su rekli da su antisemitski intonirani i ohrabruju atmosferu agresije protiv Jevreja u svetlu činjenice da mnogi Madjari smatraju Soroša pre svega Jevrejinom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.