AAA

SVET | 17.07.2017 09:05 > 17.07 09:13

Hiljade Poljaka lancem svetla sveća podržale nezavisnost sudstva

Na poziv poljskih sudija i opozicije, hiljade Poljaka u Varšavi, Krakovu, Poznanju, Bidgošću, Katovicama i drugim većim gradovima proše noći su sa upaljenim svećama u rukama ili svetlima mobilnih telefona napravile živi lanac svetla oko zgrada sudova, kao podršku sudovima protiv reformi pravosudja koje ove sedmice dovršavaju poljske vlasti.

U Varšavi nakon popodnevnih demonstracija pred zgradom Parlamenta Poljske, sinoć se, po procenama vlasti, obično daleko većim nego od procena policije, okupilo čak 17.000 ljudi pred zgradom Vrhovnog suda Poljske, i to na molbu sudija, bez transparenata i političkih parola.

"To treba da bude lanac svetla čistih namera. Okružimo Vrhovni sud svetlom vere u lepšu budućnost", pozvale su poljske sudije Poljake da im pomognu u simboličnom lancu svetla da odbrane pravosudje od politizacije i nevidjenih pravomoći ministru pravde Zbignjevu Žobru da on postavlja i penzioniše sudije.

Uprkos protestima opozicije i zabrinutosti Saveta Evrope i Evropske komisije, nakon Sejma i Senat poljskog parlamenta zahvaljujući komotnoj većini vladajuće stranke Pravo i Pravda, usvojio je i noći izmedju petka i subote dva zakona o radu sudova, a treći, Zakon o Vrhovnom sudu kojim se taj sud praktično raspušta da bi se izabrale nove sudije, spreman je za glasanje ove sedmice.

"Poljsko pravosudje se u Evropi izdvaja po tome što se gotovo potpuno otrglo demokratskoj kontroli, bilo je korporacija koja je sama o svemu odlučivala što je dovodilo do demoralizacije. Ne radi se o tome da ja dobijem nadležnosti, već da uvedemo mehanizme realne kontrole", odbio je kritike ministar Žobro.

Kao argument da reforma samo vraća poljsko pravosudje evropskim standardima, Ministarstvo je na sajtu kratko predstavilo da i u starim članicama Evropske unije sudije imenuje parlament, odnosno političari.

Udruženja poljskih sudija su na to odmah na svojim sajtovima podsetila na to da je taj akt imenovanja u zemljama EU uglavnom samo formalnost, jer političari nemaju punomoć da odlučuju o kandidatima za sudije i biraju ih, već to čine sudijska udruženja.

Reforma rada opštih sudova i izbora sudija i Vrhovnog suda već je peta velika reforma otkako je na vlast došla stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog koja izaziva zabrinutost i oštre kritike Saveta Evrope i EU a zbog koje izlaze na ulice desetine hiljada Poljaka širom zemlje da protestuju u strahu da Kačinjski uvodi polako autoritarni sistem i potkopava demokratiju u Poljskoj.

Zbog gušenja nezavisnosti Ustavnog suda, pretvaranja do tada javnog RTV servisa i Novinske agencije PAP u "narodne" provladine medije, čistki i politizacije državne uprave i delimičnog kršenje prava Poljaka na slobodno okupljanje, Evropska komisija je protiv Poljske kao prve članice u istoriji pokrenula mehanizam procene valjanosti pravne države na čijem kraju čak može da stoji oduzimanje Poljskoj prava glasa u EU.

Sličnu reformu rada sudova sproveo je u Madjarskoj Viktor Orban, ali je nakon žestokih kritika iz EU neke od spornih rešenja povukao ili makar ublažio.

Analitičari upozoravaju da je za Kačinjskog i njegove konzervativce ključno da preuzmu Vrhovni sud, zato što on odlučuje da li su parlamentarni izbori bili legalni ili ne, te to političarima koji bi taj sud kontrolisali omogućava da svake izbore na kojima bi bili poraženi proglase za pokradene i ponište ih.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.