AAA

SVET | 18.07.2017 14:30 > 18.07 16:08

Madjarski premijer rekao izraelskom: Saradjivali smo s nacistima umesto da štitimo Jevreje


Madjarska je saradjivala s nacistima za vreme Drugog svetskog rata, umesto da štiti svoju jevrejsku zajednicu i to je bila greška i greh, rekao je danas madjarski premijer Viktor Orban posle sastanka s izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahuom u Budimpešti.

"Odlučili smo u Drugom svetskom ratu da, umesto da štitimo jevrejsku zajednicu, saradjujemo s nacistima. To se više neće desiti", rekao je Orban.

On je dodao da je "jasno rekao premijeru Netanjahuu da će vlada obezbediti jevrejsku zajednicu i da ima nultu toleranciju prema anti-semitizmu", preneli su izraelski mediji.

U holokaustu u Drugom svetkom ratu ubijeno je oko 550.000 madjarskih Jevreja.

Netanjahuova poseta Madjarskoj smatra se istorijskom jer je on prvi izraelski premijer koji je došao u posetu toj zemlji posle pada komunizma 1989. godine.

Medjutim, zbog Orbanove kampanje protiv Džodža Soroša, američkog milijardera Jevrejina, rodjenog u Budimpešti, Netanjahuova poseta se smatra takodje testom desničarske izraelske vlade prema nacionalističkim vladama u Evropi.

U sredu uveče Netnjahu će se sastati s članovima jevrejske zajednice u velikoj sinagogi u madjarskom glavnom gradu. Takav dogadjaj je inače rutinski deo premijerove posete stranoj zemlji, ali sada mu se više poklanja pažnje zbog nedavnih dogadjaja u Madjarskoj.

Jevrejska zajednica žalila se na postere s Soroševim likom koji su se mogli videti širom zemlje, podsetivši da se u Madjarskoj on smatra pre svega Jevrejinom i da kampanja protiv njega podstiče antisemitizam. Orbanova vlada je porekla da je kampanja ima takvo značenje.

"Ranije je vlada Madjarske pogrešila i više od toga, počinila greh jer nije zaštitila svoje gradjane jevrejskog nasledja", rekao je Orban novinarima, nakon što se sastao s Netanjahuom u Parlamentu.

On je ocenio da "svaka madjarska vlada ima dužnost da štiti sve svoje gradjane bez obzira na njihovo nasledje".

Netanjahu je rekao da je o Madjarskoj mislio najpre u vezi s radjenjem modernog cionizma, pošto se Teodor Herlc, "naš moderni Mojsije", kako ga je nazvao, rodio u Budimpešti 1860. godine. On je zahvalio Orbanu na podršci Madjarske Izraelu, citirajući nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojoj se uporedjuje antisemitizam i kritika Izraela.

Netanjahu je bio u Francuskoj pre posete Madjarskoj.

"Makron je rekao da postoji novi antisemitizam koji je ispoljen u anticionizmu, što je delegimitizovanje jedne i jedine jevrejske države. Na mnogo načina Madjarska je ispred država koje se protive toj antijevrejskoj politici i ja pozdravljam i izražavam moje poštovanje, moje vlade i naroda, mnogih ljudi u Izraelu za to", rekao je Netanjahu, kako prenosi Asošiejted pres.

Orban je ponovio svoje protivljenje masivnoj migraciji, mahom muslimana, koja će, kako je rekao, dovesti do nepovratnih izmena evropske kulture o njenog stanovništva.

"Jasno sam rekao da Madjarska ima ozbiljne nesporazume s Evropskom unijom, jer Madjarska ne želi mešano stanovništvo", rekao je Orban, dodavši da njegova zemlja "ne želi da izmeni trenutni etnički sastav, ne želi da se izmeni ni pod kakvim spoljnim, veštačkim uticajem".

Netanjahu i Orban će se sutra sastati s liderima Poljske, Češke i Slovačke.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.