AAA

SVET | 18.07.2017 19:00

Predsednik Duda preti vetom ako izbor sudija Vrhovnog suda bude politizovan

Predsednik Poljske Andžej Duda zapretio je danas parlamentu da će staviti veto na dva zakona u okviru kontroverzne reforme sudova u Poljskoj koju po hitnom postupku pokušavaju da proguraju poljski vladajući konzervativci, ukoliko parlament ne pristane da o izboru sudija posredno odlučuje većina od tri petine a ne prosta većina poslanika.

"Podnosim vrlo kratke izmene već usvojenog zakona o Nacionalnom savetu sudija u kojima stoji da će članove tog Saveta birati Sejm ali kvalifikovanom većinom tri petine poslanika. Takvim rešenjem izbeći će se da članove bira samo trenutna većina poslanika. Ne može tako da ih bira samo jedna politička grupacija", kazao je poljski predsednik.

Duda je upozorio da će na reformu sudova i Vrhovnog suda staviti veto ukoliko poslanici ne prihvate izmene izbora koje je danas neočekivano predložio.

Do sada su članove Saveta birala sama sudijska udruženja ali opozicija je ipak ocenila da je iznenadni potez predsednika korak u dobrom smeru.

U maniru blickriga, po hitnom postupku kao poslanički predlog bez konsultacija sa sudijskim organizacijama, uprkos žestokim protestima opozicije, prošle sedmice vladajuća stranka Pravo i pravda progurala je većinom koju ima u oba doma reformu opštih sudova, novi zakon o Savetu sudija.

Danas, takodje po hitnom postupku, konzervativci su rešili da izglasaju i novi Zakon kojim bi raspustili Vrhovni sud a ministru pravde dali pravo da po svom nahodjenju izabere sudije za novi sastav.

Reforma koju Pravo i pravda obrazlaže potrebom da se vrati poverenje Poljaka u sudove, jer su navodno postali država u državi i služe samo elitama a medju sudijama je navodno i mnoštvo agenata totalitarnog komunističkog režima, izazvala je žestoke proteste opozicije i na ulice su opet u odbranu nezavisnosti sudova izašle hiljade Poljaka.

Reforma pre svega Vrhovnog suda koji odlučuje i o tome da li su izbori legalni ili pokradeni i daje partiji koja kontroliše njegove sudije mogućnost da nikada ne bude poražena na izborima izazvala je veliku zabrinutost i Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope.

Predsednik EP Antonio Tajani poslao je pismo poljskom predsedniku Andžeju Dudi na zahtev glavnih frakcija u EP i upozorio da dva zakona o reformi sudstva koji su već usvojeni izazivaju veliku zabrinutost zato što takva reforma slabi nezavisnost i apolitičnost poljskog pravosudja.

"Nezavisnost sudova je temelj demokratije. Evropski parlament poziva Poljsku da poštuje zakone i evropske vrednosti", napisao je Tajani u pismu Dudi i podsetio ga da je on kao predsednik Poljske garant Ustava zemlje.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland uputio je pismo predsedniku poljskog parlamenta Mareku Kuhćinjskom u kojem je upozorio da upravo vrhovni sudovi u Evropi garantuju pravnu državu i prava i slobode gradjana iz evropskih povelja.

Jagland je upozorio da poljski predlog zakona koji predvidja raspuštanje Vrhovnog suda pre isteka mandata krši princip da političari ne mogu da smenjuju sudije čime se garantuje nezavisnost sudija i sudova od dnevne politike.

"Javno mnjenje mora da ima mogućnost da da svoj doprinos reformi", ukazao je Jagand na činjenicu da se reforma sprovodi po hitnom postupku bez javne rasprave i zatražio da Poljska poštuje standarde Saveta Evrope i tu reformu sprovede bez sadašnje žurbe.

U očekivanju protesta Poljaka ako zakon bude usvojen poljske vlasti izvele su danas pred Sejm jake policijske snage sa vodenim topovima koje obično koriste samo protiv fudbalskih huligana a zgrada parlamenta ogradjena je metalnim barijerama koje su korišćene da obezbede predsednika SAD Donalda Trampa 6. jula.

Predsednik Sejma Kuhćinjski čak je jutros naredio da pored parlamentarne govornice stoji parlamentarna straža i zabranio poslanicima prilaz stolu za kojim sedi rukovodstvo Sejma kako opozicija slučajno ne bi zaposela govornicu i sprečila usvajanje reforme Vrhovnog suda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.