AAA

SVET | 20.07.2017 21:25 > 20.07 21:30

Premijerka Poljske: Pritisak opozicije i EU neće zaustaviti reformu sudova


Premijerka Poljske Beata Šidlo izjavila je večeras da pritisak Evropske unije i domaće opozicije koja podstiče demonstracije na ulicama i izgrede u Parlamentu, neće zaustaviti vladajuću stranku da sprovede reformu pravosudja i usvoji sporni Zakon o Vrhovnom sudu.

"Sada nema demokratske kontrole nad sudijskim korpusom. Parlament radi na reformi sudova. Znamo da oni funkcionišu loše. Odgovoramo na posvemašnja očekivanja Poljaka koji žele da sudovi rade dobro. Imamo viziju i zato radimo brzo i odlučno. Nećemo podleći pritiscima i neće nas zastrašiti poljski i inostrani branitelji interesa elita", kazala je Šidlo u vanrednom obraćanju Poljacima u programu poljske državne televizije.

Uz razmenu vulgarnih uvreda medju poslanicima vlasti i opozicije, uz otimanje mikrofona i mobilnih telefona, gurkanje pred tuču Sejm poljskog parlamenta usvojio je danas nakon tri dana debate zakon kojim se sadašnji sastav Vrhovnog suda raspušta pre isteka mandata, a velika ovlšćenja pri izboru sudija dobija vladajuća stranka preko ministra pravde Zbignjeva Žobre i predsednika Poljske Andžeja Dude.

Zakon, treći u reformi pravosudja, posle već usvojenih zakona o opštim sudovima i sudijskom savetu koji po Ustavu nadzire nezavisnost sudova, sada je u rukama senatora poljskog parlamenta i očekuje se da će biti glatko usvojen do vikenda, zahvaljujući komotnoj većini konzervativne stranke Pravo i Pravda u oba doma.

Na ulice 40 gradova Poljske, počev od Varšave, svake večeri od utorka izlaze hiljade Poljaka sa svećama u rukama i svetlima mobilnih telefona u "živom lancu svetla". Demonstranti danima sede i ispred zgrade Sejma i traže od predsednika Andžeja Dude da stavi veto na sva tri zakona o reformi sudova.

Demonstranti su čak danas pokušali da dopru do Sejma koji je metalnim barijerama, jakim policijskim snagama i kordonom uz spremni vodeni top pretvoren u tvrdjavu. Devetoro demonstranata je uspelo da preskoči metalne barijere, ali su ih policajci odneli natrag, na ulicu.

Na trgu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi demonstranti su se večeras rasporedili u živi natpis "VETO" što hiljade Poljaka na poziv opozicije ispred Predsedničke palate skandira predsedniku Dudi.

Evropska komisija zapretila je u sredu da će Poljsku, ako sprovede reformu i uvede političku kontrolu vladajuće partije nad sudovima, tužiti Sudu EU u Luksemburgu da krši evropsku legislativu, a potpredsednik Frans Timermans je kazao da je Komisija čak blizu odluke da protiv Poljske potegne Član 7. i da Poljsku ostavi bez prava glasa u EU zbog rušenja pravne države.

Poljske vlasti računaju da EU neće naći konsenzus za sankcije, jer veruju da to neće dozvoliti Madjarska što je njen premijer Viktor Orban danas potvrdio pošto je poslao poljskoj premijerki pismo podrške za reformu sudova i otpor pritisku EU.

Analitičari, medjutim, upozoravaju da Poljska, ako usvoji reformu pravosudja kakvu je pripremila, prestaje da ispunjava jedan od kriterijuma iz Kopnhagena za ulazak u EU nezavisnost sudstva, i da sigurno ne bi bila primljena u EU da tek treba da udje.

Poljski komentatori, pozivajući se ne nezvaniče informacije iz Brisela, navode da Evroipska komisija tehnički može vrlo jednostavno da spreči Madjarsku da pomogne Poljskoj tako što bi pokrenula istu proceduru i protiv Madjarske. U tom slučaju ni Madjarska, kao ni Poljska, ne bi mogla da glasa, a konsenzus za sankcije protiv Poljske svakako bi se našao medju ostalim članicama EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.