AAA

SVET | 28.07.2017 16:10

Nemačka osudila američke sankcije Rusiji

Evropa "neće prihvatiti" sankcije koje je usvojio američki Senat protiv Rusije, Irana i Severne Koreje, a koje se odnose na poslovanje sa evropskim preduzećima, upozorila je danas nemačka diplomatija.

"Nećemo ni na koji način da prihvatimo vanteritorijalnu primenu američkih sankcija protiv evropskih kompanija", izjavio je nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel.
"Američki predsednik Donald Tramp to zna, kao i Stejt department i američka administracija", dodao je Gabrijel koji je priznao da treba zadržati pritisak na Rusiju zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Senat SAD je juče usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji. On će stupiti na snagu kada ga potpiše Tramp koji ima pravo veta, ali je malo verovatno da će ga staviti.

SAD su zabrinute zbog izgradnje gasovoda "Severni tok" od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora. Na tom projektu rade ruski gasni gigant Gasprom i pet evropskih kompanija.

Nove američke sankcije bi mogle da utiču na kažnjavanje preduzeća koja rade na gasovodima iz Rusije, tako što bi se ograničio njihov pristup američkim bankama ili bi mogu da budu isključene sa američkog tržišta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.