AAA

SVET | 28.07.2017 18:45

Lavrov: Rusija spremna na saradnju sa SAD uprkos sankcijama


Rusija je i dalje spremna na saradnju sa SAD pod uslovom da postoji uzajamno poštovanje, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Reksom Tilersonom.

"Lavrov je potvrdio da Rusija ostaje spremna za normalizaciju bilateralnih odnosa sa SAD i za saradnju u važnim medjunarodnim pitanjima", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da je saradnja jedino moguća na "osnovama ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja".
Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je Vašingtonu poručeno da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455, što je broj ruskih diplomata koji borave u SAD, prenosi agencija RIA Novosti.

"U slučaju novih jednostranih akcija američkih vlasti protiv ruskih diplomata u SAD uslediće recipročni odgovor", navodi se u saopštenju, dan nakon usvajanja zakona o sankcijama Rusiji u Senatu SAD.

Lavrov je Tilersonu rekao da su te mere usledile "posle serije neprijateljskih odluka iz Vašingtona" i ponovio da osudjuje nove američke sankcije.

Senat SAD je juče usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji. On će stupiti na snagu kada ga potpiše predsednik Donald Tramp, koji ima pravo veta ali je malo verovatno da će ga iskoristiti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.