AAA

SVET | 31.07.2017 10:45 > 31.07 11:07

Nemačka ministarka: Sankcije Rusiji suprotne medjunarodnom pravu, EU da razmotri protivmere

Novi američki zakon kojim su uvedene sankcije Rusiji uticaće na evropske zemlje koje saradjuju s Rusijom u energetskom sektoru i na kraju može doći u suprotnost s medjunarodnim pravom, izjavila je nemačka ministarka ekonomije i energetike Brigite Cipris, pozivajući Evropsku uniju da razmotri protivmere.

"Verujemo da je to kršenje medjunarodnog prava. Amerika ne može da kazni nemačke kompanije zbog poslovanja u drugoj zemlji", izjavila je Cipris u danas objavljenom intervjuu za nemački list koji je deo medijske grupe Funke.

Cipris je rekla da Evropa ne želi trgovinski rat sa SAD i da je zato uvek bila za koordinisano delovanje sa Vašingtonom po pitanju sankcija, te je sada važno da EU razmotri moguće protivmere, preneo je TASS.

Američki Senat je u petak usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, a dokument treba da potpiše predsednik Donald Tramp.

Evropljani su zabrinuti zbog toga što se u zakonu pominje projekat Severni tok 2, koji, kako se navodi u dokumentu, ima štetan uticaj na energetsku bezbednost EU, razvoj gasnog tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi i energetske reforme u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je u petak da Evropa neće prihvatiti "vanteritorijalnu primenu američkih sankcija protiv evropskih kompanija".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.