AAA

SVET | 31.07.2017 15:40

Pens: SAD žele bolje odnose s Rusijom


 Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je danas da, uprkos odluci Moskve da smanji prisustvo američkih diplomata, SAD žele da poboljšaju odnose s Rusijom.

"Nadamo se boljim danima i boljim odnosima s Rusijom", izjavio je Pens novinarima tokom posete Estoniji.
Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio da 755 američkih diplomata napusti Rusiju, u odgovoru na nove američke sankcije, što je Bela kuća ocenila kao "nepotrebnu odluku i za žaljenje".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas rekao da je za poboljšanje odnosa Rusije i SAD potrebno da Vašington pokaže političku volju i da se uzdržava od "diktata sankcijama".

"Nedavna diplomatska mera Moskve neće sprečiti posvećenost SAD našoj bezbednosti, bezbednosti naših saveznika i bezbednosti slobodoljubivih zemalja širom sveta", rekao je Pens.

Posle razgovora s predsednicima Estonije, Letonije i Litvanije, Pens je rekao da SAD ostaju posvećene zaštiti NATO saveznika od napada.

"SAD, sa predsednikom Donaldom Trampom na čelu, čvrsto stoje iza našeg Člana 5 o zajedničkoj odbrani napad na jednog od nas je napad na sve nas", izjavio je Pens.

Zajednička odbrana članica NATO je važno pitanje za bivše sovjetske republike koje se graniče s Rusijom.

Pens je u nedelju doputovao u Estoniju, koja je trenutno predsedavajuća EU, a tokom evropske turneje posetiće i Gruziju i Crnu Goru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.