AAA

SVET | 07.08.2017 19:45 > 07.08 19:50

Evropska komisija o sporu s Hrvatskom: Svi da poštuju obaveze o trgovini

Evropska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stav Evropske unije da "sve strane treba da poštuju obaveze" iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

To je agenciji Beta danas u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je takodje naglasio da "Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju".

Ovaj zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtev ministara trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje zavesti uzvratne mere Hrvatskoj.

Evropska komisija je "u kontaktu sa vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija", rekao je zvaničnik u sedištu EU, naglasivši da se trenutno procenjuje nastala situacija i "kako se nove mere poklapaju s obavezama".

Funkcioner u Briselu je dodao da "EU poziva sve strane na uzdržanost i da izbegnu zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su danas na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 put, treba da odgovara stvarnim cenama i treba da bude uskladjena sa prosečnom cenom u zemljama i EU.

Takodje su zatražili da se Evropska komisija da se uključi u rešavanje ovog problema i stavili do znanja da će Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti analizu hrvatskih mera pred tom organizacijom.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća, ali da će biti prinudjene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.