AAA

SVET | 12.08.2017 23:00

Tramp osudio mržnju i nasilje u Virdžinijji

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da "najsnažnije osudjuje" izražavanje mržnje i nasilje na skupu ekstremne desnice u saveznoj državi Virdžiniji.

Tramp je pozvao na "brzo uspostavljanje reda i mira, i zaštitu nedužnih ljudi" i dodao da je razgovarao s guvernerom Vidžinije Terijem Mekaulifom s kojim se složio da "mržnja i podele treba da prestanu, i to odmah".

Na nasilje u Virdžiniji je reagovala i prva dama Melanija Tramp, koja se založila za slobodu govora i "komunikaciju bez mržnje u srcu".

Jedna osoba je poginula večeras posle kontroverznog skupa američke ekstremne desnice u saveznoj državi Vidržiniji, kada je jedan automobil uleteo u grupu učesnika kontramitinga, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je 26 osoba prebačeno u obližnje bolnice.

Prema prvim informacijama, žrtve su demonstranti kontramitinga koji su protestovali zbog skupa radikalne desnice, medju kojima su bili predstavnici grupa bliskih staroj rasističkoj organizaciji Kju Kluks Klana (KKK) i neonacistima.

Desničari su se okupilu u znak protesta zbog uklanjanja spomenika Robertu Liju u gradskom parku Šarlotsvila. Robert Edvard Li (1807-1870) je bio general SAD, a kasnije komandant snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865). Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD. 

Incident se dogodio u već napetoj atmosefori, dva sata posle skupa ekstremne desnice, koju je policija rasterala suzavcima.

Lokalni mediji su pre skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posedovanje i nošenje oružja na javnom mestu.

Vlasti Virdžnije su pre skupa proglasili vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbednosti.

Kako su ranije naveli analitičari, posle pobede Donalda Trampa i uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), novom usponu se nada i Kju Kluks Klan.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je nekada koristio i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.   

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.