AAA

SVET | 13.08.2017 19:25 > 13.08 19:45

Bela kuća: Trampova osuda se odnosila i na ekstremno desne grupe


Izjava američkog predsednika Donalda Trampa u kojoj je on osudio mržnju i netrpeljivost na skupu u saveznoj državi Virdžiniji, odnosila se i na bele rasiste, neonaciste i grupe bliske nekadašnjoj rasističkoj organizaciji Kju-kluks-klan (KKK), saopštila je danas Bela kuća.

"Predsednik (Tramp) je u jučerašnjoj izjavi naglasio da osudjuje sve oblike nasilja, netrpeljvosti i mržnje. Naravno da to uključuje bele rasiste, Kju-kluks-klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe", navela je Bela kuća, a prenosi Frans pres.

Juče je u saveznoj državi Virdžinija održan skup ekstremnih desničara u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku u Šarlotsvilu. Posle tog skupa, u sukobima desnih ekstremista i učesnika kontramitinga, poginula je 32-godišnja žena, a 19 ljudi je povredjeno, kada je automobil uleteo u masu učesnika kontramitinga. Tokom nadgledanja jučerašnjeg skupa poginula su i dva policajca pošto se njihov helikopter srušio.

Tramp se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za jučerašnje nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost "brojnih strana", a nije jasno osudio bele ekstremističke grupe sa skupa, navodi AFP.

Predsednik SAD je ranije kritikovan zbog popustljivog stava prema ekstremno desnim grupama, medju kojima već dugo vremena ima dosta pristalica zbog stavova protiv imigranata i drugih vrućih tema.

Posle Trampove pobede na izborima došlo je do uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), a novom usponu se nada i KKK.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Pripadnici tog pokreta su, u cilju ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, koristili i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865) i smatra se jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.