AAA

SVET | 14.08.2017 16:35 > 14.08 16:47

Stručnjaci: Severna Koreja kupila vojnu tehnologiju iz Ukrajine na crnom tržištu (VIDEO)


Severna Koreja postigla je uspeh u testiranju interkontinentalnih balističkih raketa zahvaljujući kupovini vojne tehnologije bivšeg Sovjetskog Saveza na crnom tržištu, najverovatnije iz jedne ukrajinske fabrike, navodi se u danas objavljenoj analizi Medjunarodnog instituta za strateške studije i poverljivim procenama obaveštajnih agencija SAD.

Severna Koreja nabavila je na crnom tržištu moćne raketne motore, što joj je omogućilo da posle brojnih neuspešnih raketnih proba izvede u julu i dve uspešne probe interkontinentalnih balističkih raketa, koje mogu da dosegnu kopno SAD, zaljučak je istraživanja Majkla Elemana iz Medjunarodnog instituta za strateške studije, navodi Njujork tajms.

Stručnjaci koji su proučavali fotografije lidera Severne Koreje Kim Džong Una kako pregleda nove raketne motore zaključili su da oni potiču iz nekadašnje sovjetske raketne flote. Ti motori bili su toliko snažni da je jedna raketa mogla da ponese 10 termonuklearnih bojevih glava izmedju kontinenata.

Američki stručnjaci veruju da ti raketni motori RD-250 potiču iz fabrike raketa Južmaš u ukrajisnkom gradu Dnjepru, koja je tokom Hladnog rata proizvodila najsmrtonosnije rakete u sovjetskom arsenalu, i ostala jedan od glavnih ruskih snabdevača raketama i posle odvajanja Ukrajine.

Elemanova analiza potvrdila je ono što obaveštajni zvaničnici govore medju sobom već neko vreme da su nove severnokorejske rakete zasnovane na toliko kompleksnoj tehnologiji da Severna Koreja nije mogla da ostvari veliki napredak za tako kratko vreme, osim ako nije bila u mogućnosti da kupi dizajn, hardver i ekspertizu na crnom tržištu.

Američki stručnjaci navode i da ne postoji dokaz da je ukrajinska vlada imala bilo kakva saznanja ili kontrolu nad dešavanjima u kompleksu Južmaš. Kako su raketni motori RD-250 stigli u Severnu Koreju još je misterija, navodi Njujork tajms.

Prvi nagoveštaj da su motori iz ukrajinske fabrike dospeli u ruke Severne Koreje stigao je u septembru, kada je Kim Džong Un nadgledao probu novog raketnog motora.

Nemački analitičar Norbert Brige tada je otkrio da taj motor ima velike sličnosti s modelom RD-250 iz fabrike Južmaš.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.