AAA

SVET | 22.08.2017 07:10 > 22.08 09:30

Tramp isključio mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana


Američki predsednik Donald Tramp isključio je mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlji.

Tramp nije naveo broj dodatnih vojnika, smatrajući da bi to bilo "kontraproduktivno" i dodao da bi naglo povlačenje američkih snaga ostavilo "vakuum koji bi iskoristili teroristi".

"Moj prvobitni instinkt bio je povlačenje ali se drugačije odluke donose kada ste u Ovalnom kabinetu", rekao je kasno sinoć Tramp u govoru u vojnoj bazi Fort Majer jugozapadno od Vašingtona.

Tramp se pre dolaska u Belu kuću zalagao za povlačenje iz Avganistana.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja medjunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

Tramp je predstavljajući novu strategiju za Avganistan upozorio susedni Pakistan da ne pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

"Pakistan će imati koristi ako saradjuje s nama u Avganistanu ali će i mnogo izgubiti ako nastavi da pruža utočište teroristima. To mora odmah da se promeni", rekao je Tramp.

Američki predsednik je takodje ostavio mogućnost dijaloga sa pojedinim grupama pobunjenika u Avganistanu.

"Možda će u jednom trenutku biti moguće ostvariti politički dijalog sa jednim delom talibanskih pobunjenika u Avganistanu", rekao je Tramp.

Pre Trampovog govora, šef amerčke diplomatije Reks Tilerson je održao sastanak s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije.

Tilerson je razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije.

Talibanski pobunjenici zapretili su da bi Avganistan mogao da postane "groblje" za SAD ako ne povuku svoje vojnike iz te zemlje.

Talibani koji su reagovali na govor američkog predsednika Donalda Trampa o novoj strategiji za Avganistan, preuzeli su odgovornost za raketni napad u blizini američke ambasade u Kabulu u kojem nije bilo žrtava.

Raketa ispaljena je jutros na diplomatsku četvrt u Kabulu.

"Ako SAD ne povuku svoje vojnike iz Avganistana, ta zemlja će ubrzo postati novo groblje za tu super silu 21. veka (SAD). Američki zvaničnici to treba da znaju", naveli su talibani i dodali da je SAD trebalo pre da razmišljaju o povlačenju snaga "nego što žele nastavak rata".

Talibanski pobunjenici su u prvoj reakciji na Trampov govor ocenili novu strategiju o Avganistanu kao "zastarelu i nejasnu" u kojoj "nema ništa novo".

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.