AAA

SVET | 24.08.2017 17:20

Makron: Socijalni damping može dovesti do rasformiranja EU


Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas u Bukureštu da ukoliko se ne izmeni evropska direktiva o radnicima koji se šalju na rad u druge zemlje, i kako je rekao, "fiskalni damping" kome pribegavaju neke istočnoevropske zemlje može doći do rasformiranja EU.

"Neke politike i poslovne sredine" u Evropi "žele da dotaknu strukturne fondove i razviju model koji predstavlja fiskalni i socijalni damping", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Bukureštu.
On je dodao da će to "eksplodirati" ako se nešto ne učni i da će to biti "rasformiranje Evropske unije".

Makron se nalazi u Bukureštu, drugog dana svoje mini evropske turneje tokom koje promoviše amandman na tu kontroverznu evropsku direktivu.

Francuski predsednik danas je u Bukureštu razgovarao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom. On se nada da će krajem oktobra u Briselu postići većinski sporazum da se skrati vreme koliko radnici poslati na rad mogu da ostanu u drugoj zemlji i ojačaju kontrole.

Makron je rekao da je "uveren" da će zemlje članice EU do kraja godine postići sporazum o radnicima koji se šalju na rad u druge zemlje Unije, odnosno jeftini radnici iz istočne Evrope koji su privremeno poslati na rad u bogatije EU zemlje.

Makron je posle razgovra sa rumunskim predsednikom Johanisom pohvalio volju Rumunije što je spreman da radi zajedno sa francuskom na tom pitanju.

Radnici poslati na rad u drugu zemlju iz zemalja istočne Evrope, uključujući Rumuniju i Poljsku nastavljaju da uplaćuju poreze i doprinose za socijalno osiguranje u svojim matičnim zemljama, što dozvoljava poslodavcima da ih zapošljavaju za manje plate nego radnike u zemljama Zapada gde su troškovi socijalnog viši. Većina njih radi u gradjevinarstvu, ali mnogi rade i kao varioci, električari ili kao negovatelji starijih osoba.

Makron želi da se od kompanija traži da daju iste plate radnicima poslatih na rad kao i lokalnim radnicima i da se ograniči slanje radnika na rad u inostranstvo na godinu dana.

"Ne radi se o tome da se zabrani rumunskim kompanijama za putni prevoz da rade svuda u Evropi", rekao je Makron osvrćući se na vozače kamiona koje često zapošljavaju zapadnoevropske kompanije, što je jedan od najčešćih primera.

Nova pravila moraju da budu usvojena da bi se bolje zaštitili francuski radnici od nefer konkurencije, rekao je on.

Radnici poslati na rad predstavljaju oko jedan odsto ukupne radne snage EU, ali je percepcija da su po cenama konkurencija lokalnim radnicima u Zapadnoj Evropi i da vrše pritisak da se plate smanje na niže i time povećaju nejednakosti u bogatstvu.

Evropska komisija prošle godine predstavila je nova pravila da se regulišu plate poslatih radnika i lokalnih radnika, ali su se usprotivile zemlje članice iz centralne i istočne Evrope.

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je da EU propisi treba da budu jasniji.

"Niko ne želi da stvori povoljne uslove za neke i nepovoljne za druge", rekao je on.

Prema rumunskim zvaničnim podacima prošle godine je oko 50.000 rumunskih radnika poslato na rad u druge zemlje EU.

Makron je takodje govorio o šengenskoj zoni slobodnog putovanja. Rekao je da se u principu ne protivi tome da se Rumunija pridruži grupi od 26 zemalja koje su u toj zoni ali je dodao da granična kontrola mora da se poboljša.

"Šengenska zona ne funkcioniše dobro" rekao je on.

Makron kasnije putuje u Bugarsku koja takodje želi da udje u šengensku zonu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.