AAA

SVET | 28.08.2017 09:45 > 28.08 09:49

Stoltenberg protiv evropske armije: Ne bi uspela da odbrani EU bez NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbeg upozorio je da Evropska unija ne bi bila u stanju da se odbrani bez NATO-a i dva ključna saveznika van Unije SAD i Velike Britanije, nakon Bregzita. "Nakon Bregzita, dve zemlje sa najvišim izdacima za odbranu, SAD i Velika Britanija, biće van EU a tri od četiri borbene grupe na istočnom krilu su pod komandom država van EU. Nije moguće da EU izdrži bez pomoći zemalja koje nisu u Uniji", kazao je Stoltenberg u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita.

Stoltenberg je naglasio da se NATO zalaže za jačanje odbrane EU s tim da moraju da se dopunjavaju a ne da budu jedni drugima konkurencija.
"Želimo više evropskih snaga, više modernih sposobnosti, više izdataka za odbranu, manje fragmentacije. Moramo da izbegnemo dupliciranje kao stvaranje evropskih komandi ili evropske armije. I retorike da bi Evropa uspela da se snadje bez NATO-a", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a izjavio je u intervjuu da zapadni saveznici ne žele novi hladni rat sa Rusijom jer će ona uvek ostati najveći sused sa kojim mora da se vodi politički dijalog.

"Rusija mora da zna da kršenje medjunarodnog prava povlači konsekvence. Zato podržavamo sankcije, zato sa njom suspendujemo saradnju, zato jačamo odbrambene sposobnosti. Ali istovremeno ne želimo povratak hladnog
rata, ne želimo otvorenu konfrontaciju. Rusija će ostati naš najveći sused i zato moramo da vodimo sa njom politički dijalog", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar podsetio je takodje Poljsku da je NATO organizacija zasnovana na poštovanju pravne države i gradjanskim slobodama i apelovao da ih Poljska poštuje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.